Samarbetet drog igång under hösten och avslutades under slutet av februari/början på mars. Den 16 februari avslutades den första delen på Bankeryds ridklubb med en vanlig ridskola. Den riktiga avslutningen kommer ske under sommaren då ungdomar från båda föreningarna kommer att genomföra ett gemensamt läger i norra Värmlands skogar med hästar och prärievagnar.

”Typiskt svenskt”

Gehad Elsayed är en av ungdomsledarna på Underground som varit med under tre av de tio omgångar som arrangemanget har pågått.

– Det här är ingen vanlig aktivitet. Att ungdomar är ute och rider är väldigt typiskt svenskt och inte så vanligt bland invandrartjejer. Men i det här projektet har vi skickat tjejer till stallet och tjejer från Bankeryd har kommit till Underground och tittat på hur det är här, berättar hon.

Annons

I början av projektet fanns inga killar som ville rida, men när många tjejer lyckades så har även en del killar hängt på. Föreningarna funderar nu på hur man kan se ett mera långsiktigt samarbete.

– Projektet är otroligt lyckat. För de som fått lära sig rida har självförtroendet stärkts otroligt och kombinationen av mötet mellan ungdomar med väldigt olika bakgrund och med djur har gett mer än vi vågat drömma, säger Peter Magnusson på Undergrund.

Vuxen har deltagit

Gehad Elsayed säger att det inte är omöjligt att det kan bli fler träffar, men att det beror på intresset från ungdomarna och om det finns sponsorer. Deltagarna som har varit med har varit från nio år och uppemot 16-17 år.

– Föräldrarna har velat att det ska vara med någon vuxen, så det har det varit, berättar Gehad Elsayed.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app