Annons

Jnytt besökte Norrahammars fritidsgård i veckan för att möta några av verksamhetens engagerade ungdomar tillsammans med fritidsledarna Bassam Koutcho och Elma Hamzic.

Fritidsgårdens ansvarsgrupp, som består av 12 ungdomar i åldrarna 13–19 år, tyckte inte att besparingar skulle få sätta stopp för fritidsgårdens helgverksamhet.

– Det finns inte så många platser som har öppet för oss ungdomar på helgerna. Det är synd, för dels är det ett sätt för oss att träffas och umgås med våra vänner och dels är det ett effektivt sätt för att motverka alkohol bland unga, säger Yasmin Farhad.

Kallade till möte

Istället för att vänta på att någon annan skulle lösa problemet åt dem så tog de själva tag i det. Representanter från Flahultsskolan, Fältgruppen, Ung i Dalen och Norrahammars sportcenter kallades till ett möte och det dröjde inte länge förrän man hade kommit fram till en bra lösning. Det visade sig nämligen att frivilliga från samtliga instanser kunde tänka sig att jobba varannan lördag för att hålla ungdomsverksamheten igång.

Annons

– Jag tror att vi sticker ut med det här samarbetet. Vi har en fantastisk samverkan här i Norrahammar och jag tror inte att det är så vanligt att exempelvis en rektor ställer upp och jobbar ideellt på en fritidsgård så här, säger fritidsledare Bassam Koutcho och tillägger:

– Ungdomarna blir stolta och glada när de ser att det finns vuxna som lyssnar och tillsammans så händer det grejer.

Fritisgården är en viktig mötesplats för många barn och ungdomar i trakten.
Foto: Alexandra Locking

Ny studio

Nu är ”Lördagsöppet” igång igen och det är varannan helg klockan 17–23 som gäller. I samband med nystarten passade man även på att inviga den nya studio på fritidsgården – ytterligare ett projekt som ungdomarna har pushat för.

– Det finns ett stort intresse från många som tycker att det är kul att hålla på med musik. I studion får man vara kreativ och man kan öva på sin sång eller spela in podcasts, säger Juan Correa.

Ansvarsgruppen berättar att studion blev möjlig bland annat tack vare att Ung i Dalen hyr ut lokalen gratis till fritidsgården. Hittills har den använts flitigt.

Jnytt fick följa med ner i källaren där studion är placerad. Mycket är klart men tanken är att den ska utvecklas ännu mer med tiden. Bland annat önskar ungdomarna att man ska köpa in stativ till mikrofonerna.

– Vi lyssnar på ungdomarna, för de vet ju bäst vad som passar dem, säger Bassam Koutcho.

”Som en pappa för oss”

När Bassam och Elma har lämnat studion för att skynda vidare till ett annat möte passar jag på att fråga ungdomarna vad deras fritidsledare betyder för dem.

– Alla våra ledare är helt fantastiska. Det märks att det här inte bara är ett jobb för dem utan att de brinner för det här, säger Jakob Sandberg och får medhåll från resten av gruppen.

– Bassam är som en pappa för oss, tillägger Gustav Karlsson.

Juan Correa vid trummorna i den nya studion på Norrahammars fritidsgård.
Foto: Alexandra Locking

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app