Annons

Minst 70 elever och lärare samlades på tisdagskvällen i lokaler på SVF för att under natten följa valet i USA. Det var både svenska och amerikanska studenter som följde valet tillsammans, varav många studerande på collegelinjen och kom från Chicago.

Stort stöd för Hillary

En klar majoritet av valvakarna som samlats höll på Hillary Clinton. Stämningen var därför spänd och nästan uppgiven när rösterna började räknas och Donald Trump tog en stor ledning över Clinton.

Annons

Men efter omröstningar från Kalifornien och Hawaii kom Clinton i kapp sin konkurrent och spontana jubel och applåder väckte de som somnat när klockan var 5 på onsdagsmorgonen. Glädjen blev dock kortvarig när resultaten från Florida utropades och åter visade sig vara till Trumps fördel.

Besvikelse över resultatet

Tidigt på onsdagsmorgonen hade ungefär hälften av de samlade avlägsnat sig för att gå och lägga sig men de kvarstående fortsatte att oroligt följa valresultatet. Vid klockan halv nio klarades äntligen ovissheten ut och det stod klart att Donald Trump blir USA:s nya president. Både besvikelse och ilska märktes bland eleverna.

- Det här är det tråkigaste jag någonsin har upplevt. Jag har aldrig känt mig så besviken över att vara amerikan, sa Hannah Sahyouni, student från Chicago, på morgonen efter valvakan.

- Det känns fel att vi nu har valt en president som strävar bakåt i tiden, i stället för en kvinna som vill ta sig framåt, sa Kayla Feil från Michigan.

Hur kändes det att följa valet här från Jönköping?

- Lättare på ett sätt för vi behöver inte ha att göra med det just nu. Men jag är väldigt medveten om att jag representerar USA här och därmed också Trump och det är jobbigt, förklarade Hannah.

SVF