Annons

Det nuvarande biblioteket väntas stänga 1 juli och det nya – som ska hålla till i lokaler i det nybyggda stadshuset – öppnar inte förrän i december.

Därmed kommer det inte finnas något bibliotek i centrala Huskvarna i ungefär ett halvår.

– Som ordförande för Socialdemokraterna i Huskvarna är jag riktigt besviken och upprörd över det förslag som kultur- och fritidsnämnden har att ta ställning till nästa vecka. Att biblioteket ska flytta från de nuvarande lokalerna till nya fina lokaler i slutet av året är vi nog många som har längtat efter. I samband med en flytt blir det alltid begränsningar i verksamheten och självklart måste det vara stängt några dagar, säger Mikael Rydberg i en kommentar.

Stanna utanför

Annons

Den nuvarande planen är att bokbussen ska utöka sina turer och stanna utanför det gamla biblioteket en gång i veckan.

– Biblioteket är så mycket mer än att bara låna ut böcker och utifrån det perspektivet kan man inte ersätta biblioteket fullt ut med bokbussen, säger Mikael Rydberg.

– Biblioteket är en naturlig mötesplats för såväl unga som äldre, det pågår aktiviteter och bildning och det är en demokratisk arena i samhällsbygget. I Huskvarna med omnejd bor en stor andel av kommunens invånare och att då säga att det är okej att "ni" får vara utan bibliotek i nästan ett halvår, känns lite hånfullt.

”Gör om och gör rätt”

Mikael Rydberg menar vidare att det måste finnas alternativ till att hålla stängt så lång tid.

– När man renoverade stadsbiblioteket i Jönköping för något år sedan hittade man en tillfällig lokal att bedriva verksamhet i och de möjligheterna måste finnas även i Huskvarna. Jag hoppas att politikerna i kultur- och fritidsnämnden gör om och gör rätt i den här frågan, så vi Huskvarnabor får ha tillgång till ett öppet bibliotek även under hösten 2017, säger han.

Snabba nyheter i din mobil - ladda ner Jnytts app