Annons

Arbetsmarknaden ser ljus ut för den som utbildar sig till väktare. Moa lärcentrum har redan under utbildningens gång bra kontakt med Securitas, Nokas och Avarn security.

– Vi har personal därifrån som kommer hit och träffar eleverna och ger en bild av yrket. Branschen ser ett ökat behov av väktare och 99 procent av eleverna som utbildar sig till väktare här får jobb efteråt, berättar Marie Jildestedt, lärare på Moa lärcentrum.

Just nu jobbar man på att lyfta fram utbildningen och visa att de finns. I en kurs om entreprenörskap jobbar skolan för att få utbildningen att synas mer. Det sker bland annat genom att det startats ett Instagramkonto, att ta med representanter från väktarbolag på stan och berätta att de finns och den 14 mars hålls också öppet hus där det ges information inför nästa kursstart den 24 april.

Längre utbildning

En väktare ronderar oftast runt industrier nattetid, ser till att dörrarna är låsta, att inga lampor är tända, att det inte finns något läckage någonstans eller på andra sätt förhindra eller förebygga brott, brand eller andra olyckor.

Annons

– Många väktarutbildningar är kortare, bara på några veckor, medan vår utbildning är på ett och ett halvt år, berättar Marie Jildestedt.

Hon ser fördelar med en längre utbildning då hon menar att eleverna får större förståelse för yrket och hinner mogna undertiden. Dessutom har de större möjligheter att kunna vidareutbilda sig till exempelvis flygplatskontrollant eller ordningsvakt efteråt. Vid kortare utbildningar krävs det annars ett antal års arbetslivserfarenhet.

Väktarutbildningen på Moa lärcentrum

Vid varje kurstillfälle tas det in max 20 elever, men det brukar inte vara fulla grupper.

De enda..

Väktarutbildningen på Moa lärcentrum

Vid varje kurstillfälle tas det in max 20 elever, men det brukar inte vara fulla grupper.

De enda förkunskaperna som krävs för att läsa till väktare är grundläggande behörighet i svenska eller svenska som andraspråk.

För att kunna göra praktik krävs det även att man inte har varit straffad sedan tidigare.

Väktarutbildningen innehåller mycket sociologi, psykologi, pedagogik och lite juridik.

Bra egenskaper som väktare är att ha tålamod, att du gillar att prata med människor och träffa människor, att du är noggrann, kan ta ansvar, är flexibel och stresstålig.

Som väktare jobbar du mycket ensam och oftast nattetid.

Jobbar redan i yrket

Elias Gustavsson läser till väktare och tycker att det är mycket utvecklande som person.

– Jag jobbar redan som väktare på Nokas. Jag är egentligen färdigutbildad som väktare, men har gymnasiekurser kvar. Jag gillar yrket då det är mycket eget ansvar, säger han.

Under en rond kör han runt i en bil mellan ”objekt till objekt”, som de säger på väktarspråk. Han ser till att det är låst, larmat och släckt.

Malin Sandberg läser också till väktare.

– Jag gillar att man kan göra skillnad på olika sätt. Säkerhet och trygghet är en del av det. Under utbildningen tycker jag också att vi får lära oss mycket om oss själva, säger hon.

I filmen kan du höra Malin Sandberg berätta mer om sin syn på yrket.