Annons

Polisen fick vid 22-tiden på lördagskvällen samtal om att det misstänktes att någon smällt smällare vid Havsörnsgatan på Råslätt. En polispatrull åkte över till platsen, men kunde inte hitta något.

Vid 00:00 natten till söndagen kom det in ett larm till SOS Alarm då någon sett rök från ett hus vid Havsörnsgatan på Råslätt. Någon befarade att det kunde brinna i ett flerfamiljshus och räddningstjänsten åkte ut för att kolla läget. Det ska dock inte ha brunnit.

Tror var fyrverkerier

– Vi var där och mötte upp inringaren. Vi såg att någon möjligen kan ha skjutit fyrverkerier på platsen. Men röken hade skingrat sig och det fanns ingen person kvar på platsen, berättar Claes Lövgren, inre befäl vid räddningstjänsten.

Även polisen åkte ut till platsen och ska då ha träffat på ungdomar på platsen.

Annons

Man omhändertogs

– Vi hade fått flera samtal vid midnatt om höga smällar som vi tror var raketer som blivit över eller bangers, som man inte får smälla. Vi åkte till platsen och hittade en man i 20-årsåldern som vi omhändertog. Han är misstänkt för att ha varit narkotikapåverkad, men vi kan inte med säkerhet säga att han var inblandad i smällarna, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Ingen ska ha blivit beskjuten av raketerna på platsen, men hundar i området ska ha blivit oroliga.

– Det var rökigt på platsen när räddningstjänsten kom och vi följde det hela via vår radio. Men inte heller räddningstjänsten ska ha blivit beskjuten, säger Åsa Willsund.

En läsare, som var en av dem som ringde polisen, bekräftar för Jnytt att det varit fyrverkerier på platsen.

– Ja, det var fyrverkerier, rakettårta. Jag ringde polisen tidigare på kvällen, när det smällde mindre intensivt. Strax före midnatt, när jag filmade, ringde maken polisen. Han hittade även resterna efter tårtan, berättar Råslättsbon, som har en skotträdd hund.

Bröder omhändertogs

Polisen kunde under måndagen berätta att det finns två personer som polisen varit i kontakt med på Råslätt med anledning av att det skjutits raketer under helgen. Men ingen av de två personerna har kunnat knytas till platsen.

– Det är den polisiära känslan som avgjorde att vi ändå tror att det var dessa två personer, två bröder födda 1995 respektive 1998, som skjutit raketerna, berättar Marcus Anefur, gruppchef vid polisen i polisområde Södra Vätterbygden.

Bröderna ska ha försökt springa ifrån polisen när de kom, men polisen fick tag på dem och de misstänks för narkotikabrott. Bröderna omhändertogs av polisen, men släpptes senare.

Jnytt-TV: En Råslättsbo lyckades fånga fyrverkerierna på bild.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app