"Jönköpings läns museum vill med ett stort och färgglatt hjärta bjuda in sommarbesökarna till samtal och aktivitet som minner oss om en tid granne med idag", skriver Jönköpings läns museum, i ett pressmeddelande.

Den nya utställningen kallas "Stridens och fridens röster - ekon från 70-talet" och har invigning under nästa vecka. Det är berättelserna från länets kvinnor och män som utgör grunden till vad man hoppas ska generera tankar och diskussioner.

- Jag började researcha i vad som hände på 70-talet och vad som händer nu. Då såg jag att det var många likheter. Till exempel att vi fortfarande vill ha sex timmars arbetsdag, att vi vill ha en bättre miljö och mer jämlikhet. Då tänkte jag att vi är tillbaka i 70-talet, säger fotografen Conchi Gonzalez.

Symboliserar frihet

Gonzalez har utformat utställningen tillsammans med museets verksamhetsutvecklare Katali Jaresjäll. För dem båda symboliserar 70-talet frihet och känslan av att allt är möjligt.

Annons

- Jag tyckte det var jättehäftigt. Det var frihet. Det var verkligen sådär 'släng behån, raka inte benen, nu ska kvinnor också få synas'. För kvinnor var det ett stort framsteg, nu tycker jag att det går tillbaka. För mig var 70-talet livslust och tron på att vi kan få en bättre värld, säger Gonzalez.

- Jag var jätteengagerad i kärnkraftsomröstningen. Det var så himla häftigt. Det var en rörelse, vi var många och vi delade ut flygblad. Man trodde att allt var möjligt och man fick vara med om viktiga saker, berättar Jaresjäll.

Det är Gonzalez som har gjort intervjuerna som presenteras för besökarna i ett antal analoga snurrtelefoner. I soffhörnet fortsätter diskussionerna med diskussionskort och 70-talsquiz. I skrivhörnan kan man skiva en brevhälsning, eller så deltar man i 70-talskaraoke. Vill man ta en stilla stund för sig själv gör man det i museets myskub.