Annons

Då och då kan vi störa oss på våra grannar. "Åh vad de springer i trappan hela tiden" "Måste de spela så hög musik" "Vem har snott min tvättid?"

SBC har listat grannarnas irritation och de nya störningsmoment som har tillkommit i takt med den moderna tekniken.

Elbilen har kommit att bli ett populärt alternativ bland de miljömedvetna svenskarna. Ett växande problem i svenska bostadsrättsföreningar är dock att bilägaren laddar sin eldrivna bil i det gemensamma garaget. En kostnad som samtliga medlemmar i föreningen får dela på.

"Prata med grannen"

Ett annat nytt men allt vanligare fenomen är att beställa hemleverans direkt till dörren. Något som kan resultera i flera irritationsmoment. Kassar som blir ståendes i trapphuset och skapar fara vid utrymning. Spring i trappuppgången av obehöriga är också sällan uppskattat och ännu mindre spridning av den privata portkoden för att komma in i entrén.

Annons

– Vi får allt fler frågor om hur den här typen av nya störningsmomenten i bostadsrättsföreningar bör hanteras. Om du irriterar dig på en granne är det i första hand bäst att tala med den berörda personen. Om detta inte hjälper bör du kontakta styrelsen som får ta problemet och samtalet vidare. Fungerar inte det heller är nästa steg att förening skickar en varningsskrivelse till grannen, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges Bostadsrätts Centrum.