Annons

Igår, onsdagen den 14 september, slogs Jönköpings värmerekord och inte heller denna dag har varit sämre. Erik och Gunilla Swietlicki från Lund sitter i strålande solsken, mätta och belåtna, i Jönköping city.

— Det här vädret gillar vi. De senaste dagarna har vi kunnat gå runt lättklädda samt sitta ute i trädgården och njuta av de tropiska kvällarna – så underbart! menar Gunilla.

Erik, som arbetar som klimatforskare, känner sig dock lite bekymrad:

— Det är skönt väder, men jag njuter inte lika mycket som de flesta gör. Jag vet nämligen att det här vädret har kommit på grund av klimatförändringarna.

"Fossila bränslen är boven"

Globalt sett har de senaste sju månaderna i rad genererat den högsta medeltemperaturen någonsin, enligt Nasa.

— Att det beror på fossila bränslen är uppenbart. Det är tråkigt och konstigt att vi använder så pass mycket av det när vi har så mycket träd här. Men nu ser jag och Gunilla fram emot svalare månader, speciellt för hundens skull. Jag tycker om att det finns olika årstider – vi skulle sakna om de andra försvann och bara sommaren var kvar, berättar Erik.

Vill inte att värmen ska ta slut

Några som däremot inte skulle ha något emot att ha sommar året om är Tomas Pettersson från Jönköping och Fredric Agnhammar från Gränna.

Annons

— Vi diggar sommaren. Det är riktigt gött att kunna sitta ute i solen. Förhoppningsvis håller det sig minst en vecka till. Hade vi fått bestämma skulle den aldrig ta slut, säger Tomas.

— Men vi känner ingen oro över att det snart blir kallare utan tar det dåliga vädret när det kommer, inflikar Fredric.

"En fett skön årstid"

Elin Johansson och Erika Mathwig från Götene tycker tvärtom: att sommaren erbjuder dåligt väder medan hösten är precis lagom varm.

— Jag blir så rastlös när jag måste vara ute i värmen, såvida jag inte har kompisar i närheten. Jag är ingen uteperson. Dessutom är shorts och linne det mest obekväma en person kan ha på sig – tacka vet jag sköna plagg som tjocktröjor och mössor, anser Elin.

— Både modet och vädret är bättre under hösten. Vi älskar höstens färger och att man har en ursäkt att mysa ner sig i soffan. Det är en fett skön årstid, tillägger Erika Mathwig.

"Känns ändå överkomligt"

Jönköpingstjejen Martina Lazar lyfter fram promenader som det bästa med sommaren, medan Elke Ülker – från Bankeryd – hellre tar en dopp i Vättern.

— Fast det gör jag i för sig oavsett väder, men det är ju extra härligt när det är så här fint väder. Det är alltid lite tungt när man vet att hösten är på väg, men nu när vi fått så många soliga sköna dagar så känns det ändå överkomligt, konstaterar hon.

— Det är en bra mellanperiod – det är lagom varmt och inte för kallt, avslutar 17-åriga Shirin.