I ett brev till länspolismästare Håkan Sandahl vädjar man om hjälp att komma tillrätta med de problem som finns på området.
– Tryggheten måste öka och folk ska inte behöva gå omkring och vara rädda. Vi vet vilka de här personerna är och det vet förmodligen polisen också. Men det måste hända något för att stoppa dem också, säger Leif Regnér, ordförande i Öxnehaga Socialdemokratiska förening.

Annons

Inget stort gäng
– Många tror att det är ett stort gäng som ställer till problem. Men det stämmer inte. Det är betydligt färre än vad många anar. Ett problem är att det kommer hit en hel del personer som inte har här att göra. Och vi vet också att det pågår någon form av försäljning av olagliga preparat i området.

Ingen höll koll
När områdespoliserna försvann från Öxnehaga ökade också problemen enligt Leif Regnér. Plötsligt var det ingen som höll koll på gänget eller som störde dem.
– Vi har haft ett bra möte med polisen där de redogjort hur de kommer arbeta framöver. Områdespoliserna som varit borta ett tag kommer tillbaka. Man kommer även att göra vissa punktinsatser som gör det hela lugnare.
– Det kan inte fortsätta så här. Öxnehaga är ett alldeles för fint område för att ett gäng ligister ska få förstöra allt. Vi vet att det finns äldre ungdomar som har dåligt inflytande på yngre och som lockar med olika saker. Man hotar de yngre, uppmanar dem att begå brott med mera.
Det har även förekommit omfattande skadegörelse i området. Och Huskvarna Innebandyklubb, som hyr Öxnehaga Sporthall, har också råkat illa ut.

”Otäck stämning”
När ungdomslag tränat färdigt och duschat har de låst in sig i sporthallen istället för att gå ut. Allt av rädsla att gänget utanför ska attackera dem.
– Det stämmer, säger en ledare i Huskvarna Innebandyklubb. Ibland har det varit riktigt otäck stämning. Nu vill vi inte att barnen tar sig till och från sporthallen själva. Ledare eller föräldrar ser till att inget händer. Men det är klart att det är ett problem inte bara för oss utan för hela området.
Huskvarna Innebandyklubb har polisanmält alla incidenter.
– Nu jobbar vi brett i Öxnehaga lokala områdesgrupp, en lokal samverkan där bostadsbolag, föreningar, kommun och studieförbund ingår. Vi vill omgående att saker förbättras. Men man måste även tänka långsiktigt och prioritera det förebyggande arbetet för att sådant här inte ska inträffa igen, säger Leif Regnér.