Annons

Det handlar om en vårdtagare och hens anhörig som ska ha utsatt hemtjänstpersonal för hot och våld. Enligt personalen ska de bland annat ha blivit kallade för könsord och utsatts för rasistiska skällsord. Vårdtagaren ska även ha kört över personal med rullator. Vårdtagarens anhörig blev polisanmäld efter att ha hotat och jagat personalen ur hemmet.

Den 6 juli satte ett skyddsombud stopp för arbetet hos vårdtagaren - ett skyddsstopp som nu har hävts av Arbetsmiljöverket, som dock kräver att väktare med ordningsvaktsförordnande ska närvara vid varje besök hos vårdtagaren. Annars riskerar Jönköpings kommun vite på 100 000 kronor.

- Nu ska vi sätta oss ner tillsammans med ett antal skyddsombud för att försöka hitta en långsiktig lösning på det här. Vi måste ställa oss frågan om det verkligen är en hållbar lösning att alltid ha med en väktare under varje besök. Hur exakt en hållbar lösning kan se ut vet jag inte i dagsläget, säger Stefan Österström, biträdande socialdirektör på kommunen, till JP.se.

Annons

"Utmaningar vi möter då och då"

Tidningen uppger att skyddsombudet som införde skyddsstoppet är nöjd med Arbetsmiljöverkets beslut om att en väktare ska närvara vid besöken hos vårdtagaren.

- Det har även bestämts att en annan hemtjänstgrupp ska ta hand om vårdtagaren. Jag hoppas att det går bra för den gruppen men jag tror att en bättre lösning måste till för att vården av vårdtagaren ska fungera långsiktigt, berättar skyddsombudet.

- Det här är utmaningar vi möter då och då som vi måste hantera. Vårdtagaren har rätt till vård men personalen har också rätt till en trygg arbetssituation.