Annons

Träffen är en del av Kristdemokraternas valturné "Tuffa frågor, ärliga svar med Ebba Busch Thor & Bert Karlsson" där Karlsson står som utfrågare. Samtalet tog upp flera ämnen där Busch Thor och Karlsson höll med varandra och emellanåt var det mer Busch Thor som stod för frågor till Karlsson. Men under kvällen berördes även frågor där de inte var överens.

Ett ämne som samtalet berörde var Integrationen där Karlsson menade att Migrationsverket borde granskas, någonting som Busch Thor höll med om till största del. Hon tog då upp lokala Andreas Sturessons (KD) förslag om att ha integration från dag ett och som gick igenom i kommunfullmäktige som ett föregående exempel på ett bra integrationsarbete.

Polisen ett huvudämne

Ett av huvudämnena för kvällen var polisen. Ett ämne som båda parter också höll samma linje. Till ämnet målade partiledaren upp ett rådande samhällsklimat med stora problem såsom skjutningar och att det tar alldeles för lång tid att få polisiär hjälp. Lösningen var då 10 000 nya genom att förkorta polisutbildningen till ett år. Anledningen menade Busch Thor är för att lösa det allvarliga problem som finns då hon hänvisade till att den största lag och ordning som erbjuds sköts av väktare med bara en två veckors utbildning.

Annons

Slutligen tog de upp vården. Busch Thor hänvisade till en bristande vård där 94 000 människor väntade längre än 90 dagar för att få vård. Busch Thor menade att det var ett klart resultat på dåligt skött vård med slöseri på annat. Förslaget var då att avskaffa landstingens sjukvårdsansvar och släppa in privata aktörer. Hon tog även upp äldreomsorgen med till exempel ett avskaffande av pensionsskatten. Där hänvisade hon också till att flera äldre fått vänta på grund av platsbrister på hemmen. Till det hänvisade Busch Thor till att sluta slöa pengar på onödiga saker där partiledaren tog upp lokala Kristdemokraternas hållning i arenafrågan där man gärna ska bygga en ny fotbollsarena, men inte för skattepengar.

"Vilken succé"

Ebba Busch Thor var nöjd efter mötet med Bert Karlsson.

- Vilken succé att det kom så många, underbart. Det är ju många som tycker att politik inte är så intressant och är svårt att få folk att komma på möten men det här motbevisar ju och visar på ett starkt politiskt engagemang och vilja att förändra i Jönköping.

Man kan ju tycka att det här mötet är lite konstigt med att ni är på en bar och ni är med Bert. Vad är det ni vill uppnå med det här egentligen?

- Jag vill sänka tröskeln till politik och att se de problem som vi har inom äldreomsorgen och situationen med vården och polisen. Jag tror många märker och ser det. Många tycker att politiken är Stockholmsfixerad, man vill ha raka svar och jag tror ett politiskt samtal på en pub sänker den tröskeln.

Vad vill du säga till dem som skulle se det här som ett jippo?

- Jag tycker att man måste ta demokratiproblem som Sverige har på allvar. Förtroendet för politiker har fått sig en rejäl törn, man litar inte på politiker längre. Det här engagemanget med att folk vill ställa frågor och vill lägga tid en vanlig vardag är någonting man borde välkomna och inte fnysa åt och absolut inte kalla jippo. Bara för politik blir roligt och folkligt betyder det inte är det är oseriöst, vi har seriösa förslag.

Hur känns det att vara på lite helig mark för Kristdemokraterna?

- Det är hedersamt och inte minst då jag har fått förtroende att stå etta på partiets riksdagslistan tillsammans med bland annat Lars Adaktusson.