Annons

För fyra år sedan gjordes 50 anmälningar av personer som upplevt våld och hot på sitt jobb till Arbetsmiljöverket. Förra året landade antalet anmälningar på 176 stycken, det rapporterar SVT Jönköping.

- Det är väldigt allvarligt, man ska inte alls behöva ha det så på sitt arbete att man blir utsatt för fysiskt våld, säger Pernilla Persson-Niia, chef på Arbetsmiljöverket region väst, till SVT Jönköping.

Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra, det rör sig om polis, räddningstjänst, vårdpersonal, socialsekreterare, lärare och anställda inom handeln.

Allvarliga arbetsplatsolyckor ökar

Utöver fler fall av hot och våld har även antalet allvarliga arbetsplatsolyckor ökat. 2012 anmäldes 254 allvarliga olyckor, 2016 var den siffran 659. En av anledningarna till att det ökar är att det sedan något år tillbaka går att anmäla olyckor digitalt.

Annons

- Det finns också vissa ändringar i kollektivavtalen där man får ersättning från första dagen om man har råkat ut för en arbetsplatsolycka. Det har också ökat anmälningsbenägenheten, säger Persson-Niia, till SVT Jönköping.

I början av mars avled en man efter en arbetsplatsolycka efter ett fall på vid ombyggnationen av A6. Bygg- och transportsektorn är enligt SVT två branscher där olyckorna har ökat på senare år. För att minska antalet olyckor kräver Arbetsmiljöverket att personalen systematiskt arbetar med arbetsmiljön och har en bra hantering av olyckor och tillbud.

- Det är också viktigt att man på arbetsplatsen pratar om vikten av att jobba säkert. Att inte snabba på, strunta i skydd bara för att man tror att det går fortare, menar Pernilla Persson-Niia.

Få nyheter direkt i mobilen med Jnytts app.