Annons

Björn Johansson och Thomas Magnusson, som till vardags arbetar som ambulanssjukvårdare respektive brandman i Jönköping, befinner sig i Maiduguri i Nigeria på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi bygger upp tillfälliga boenden i form av tältcamper för FN-personal och andra hjälporganisationer på åtta ställen i norra Nigeria. Tältcamperna ska besättas av cirka 200 personer, och det görs för att man lättare ska kunna hjälpa befolkningen i de mest utsatta områdena, där folk har drivits iväg av Boko Haram, förklarar Björn, som är teamleader för MSB-teamet i Maiduguri.

Inte riskfritt

Uppdraget för de båda Jönköpingsborna sträcker sig i två månader, men själva projektet är beräknat för ett år.

Annons

– Jag har varit i nästan hela Centralafrika men det är första gången jag är i Nigeria. Jag och Thomas åkte hit i november och kommer att vara hemma igen 7 eller 8 januari. Vi är de enda från Jönköping, men det är tio personer ytterligare från övriga Sverige, säger Björn.

– Det är ett väldigt intressant arbete eftersom vi gör en riktigt stor insats och hjälper folk på plats. Sju miljoner människor är i akut behov av humanitär assistans, och det kommer att skrivas upp till 13 miljoner.

Nigeria är ett land med utbredd korruption, ung befolkning, hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och dras dessutom med våldsamma konflikter. Att befinna sig i landet är inte riskfritt, och det är Björn Johansson medveten om.

– Det kan finnas självmordsbombare i närheten och därför håller vi låg profil. Vi hjälparbetare är inget mål men vi undviker stora folksamlingar och moskéer som är deras mål. Vi rör oss inte heller ute efter mörkrets intåg. Dessutom bor vi på vår egen arbetsplats, säger han.

”En primitiv jul”

Finns det en oro och rädsla hos er?

– Nej, det gör det inte. Vi är medvetna om hotet som finns i norra Nigeria och försöker vara säkerhetsmedvetna i allt vi gör.

Hur är det att fira jul i Nigeria och att vara borta från familjen?

– Jag har hållit på med detta i 20 år och är van vid att vara ute under jul och nyår. Även om jag har familj vet jag att det kan komma ett uppdrag och så. I går kändes det att vi är utomlands, vi hade julmat men det var inte alls mycket. Det blir en primitiv jul, den rätta julkänslan finns inte här.

FN
Jul
MSB