Annons

Rösterna är räknade och det visar sig att det nya partiet Bevara akutsjukhusen har tagit sig in i regionfullmäktige med god marginal. Med nio procent av rösterna tilldelas partiet preliminärt sju mandat.

Bevara akutsjukhusen startades tidigare i år av vårdanställda, med syfte att bevara och utveckla de tre sjukhusen i länet. Partiets fokus är att arbetar mot centralisering.

– I dag finns det ingen närvarande ledning. Vi vill se lokala ledningar med mer hjärta. Våra tre sjukhus fungerar inte likadant och vi anser att de beslut som rör dem måste förankras i verksamheten. Det gör de sällan i dag, säger Malin Ramlöv, intensivvårdssjuksköterska i Jönköping.

Ser fram emot en spännande tid

Valresultatet kom som en glad överraskning för partimedlemmarna.

– Eftersom vi alla jobbar inom sjukvården hade vi inte möjlighet att samlas för en gemensam valvaka. Men vi höll kontakten via telefon och hurrade tillsammans, säger Malin Ramlöv.

Annons

Hon står på fjärde plats på partiets lista till regionfullmäktige och ser nu fram emot en spännande tid.

– Det är ju nu det börjar. Det här är nytt för oss alla i partiet. Till en början kommer vi föra samtal kring kommande samarbeten.

Ordförande i partiet är Martin Nedergaard-Hansen, 37 år och läkare i Eksjö.

De ökar och de tappar i regionvalet

Socialdemokraterna är det parti som tappar mest i valet till regionfullmäktige. Med ett fall på 8,0 procentenheter hamnar de på 26,4.

Moderaterna förblir näst största parti, med tappar precis som i riksdagsvalet och hamnar på 15,5 procent.

Sverigedemokraterna ökar och får enligt de preliminära siffrorna 13,6 procent.

Centerpartiet ökar något till 9,5 procent medan Liberalerna och Vänsterpartiet i stort sett står stilla på 3,9 respektive 4,9 procent.

Liksom i riksdagsvalet tappar Miljöpartiet stort och hamnar på 3,3 procent i valet till regionfullmäktige i Jönköpings län.

Val