Annons

Vänsterpartiet inleder sitt kommunprogram 2019-2022 med att de är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund.

Därför blir vi förvånade över att de samtidigt vill ha en motorsportbana.

En feministisk klimatpolitik bygger på rättvisa, global solidaritet och respekt för allt liv på jorden.

Klimatet är en rättvisefråga. Klimatförändringarna och miljöförstöringen drabbar redan nu stora delar av världens befolkning.

Vi i globala nord bär det stora ansvaret för klimatförändringarna. Dagens klimatkris är en konsekvens av hur vi lever och konsumerar. Svensk konsumtion, ökar och lämnar ekologiska fotavtryck långt utanför Sveriges gränser.

Att bygga en motorsportbana är därför varken solidariskt eller feministiskt utan enbart populistiskt. Feministiskt initiativ vill se en jämställd, jämlik och hållbar värld.

Annons

Vi behöver agera innan det är för sent – det kräver en radikal omställning till ett samhälle där människan lever utan att överskrida planetens resurser.

Det innebär bland annat att vi måste ändra vårt sätt att leva, både hur vi reser, vilket bränsle vi använder, vad vi äter och hur vi konsumerar. Det kommer bli jobbigt men vi måste göra det för att ha kvar en levande planet.

Jenny Astner

Ewelina Axell

Julia Nilsson

Tomas Magnusson

Feministiskt initiativ Jönköping