Annons

Företeelsen anses ha sitt ursprung på 1920-talet och i Sverige introducerades den av två herrar, Edvin O Norrman och Eskil Norman. De hade varit ”over-there” och sett minigolfbanor. De bildade firman Norman och Norrmans Miniatyrgolf och började bygga banor. De första anlades 1931. Fullt så gammal är nog inte bilden.

Men varför frågetecken. Problemet med alla de fantastiska bilderna i Karlstedts samling är att de i stort sett saknar skriftlig information. Det blir till att gissa. Jag kan inte vara säker på att det är Jönköping, men jag tror det och jag tror att jag med vissa människors hjälp, tack bland annat Magnus Widell, kan säga vilken bana det är.

Fanns flera att välja mellan

Själv född på 1940-talet kan jag erinra mig fyra olika minigolfbanor i Jönköping som jag spelat på. Den minst kända var nog den som låg längst ut i ”gamla” Råslätt, där det fanns ett café med vidhängande minigolf.

Annons

Hette caféet måhända något med Talludden, ja mitt minne är dåligt, men minigolfbanan under tallarna med alla tallbarren på banorna minns jag. Denna bana är det inte på bilden. En annan låg i Stadsparken, bakom Fågelmuseet. Alltså inte där den nuvarande finns utan på ett helt annat ställe. Den har jag spelat på många gånger och den är det inte heller.

Bana vid badet

En tredje bana, en klassisk och mycket frekventerad var Vättergolfen, vid Vätterns strand nedanför Backgården. Denna var jag på många gånger under 60-talet och den är det inte. Den modernare på Liljeholmen bakom ”Tenniskiosken” är det inte heller.

Då återstår bara en bana, en bana som jag aldrig frekventerat. Det lär ha funnits en bana vid Rocksjöbaden och det är den som blir kvar. Jag kan inte gå i god för detta, men någon uppmärksam läsare som har vuxit upp på öster kan kanske hjälpa till och ge mig rätt eller för den delen fel.

En söndag på 40-talet

Ett tidsdokument är dock bilden. Herrarna uppklädda, ska vi tro det är söndag, kostym och ordnad klädsel. Skjorta och slips och hängslen som håller upp byxorna. Skjortornas för långa ärmar hålls uppe av de mycket praktiska ärmhållarna. Finns det sådana idag? Den lille uppklädde pojken i byxor halvvägs upp till armhålorna och med den fina flugan tyder verkligen på söndag. Skall vi gissa på sent 1940-tal??

Om Du läsare har en möjlighet att bekräfta eller för den delen dementera att det är banan vid Rocksjön skulle det göra mig glad.