Vården inom Region Jönköpings län går ju mot en specialisering, och då patienter får längre resvägar så behövs övernattningsplatser. Det billigaste alternativet är då att hysa in patienterna på hotell. Sjuktransporter eller en säng på sjukhuset kostar mycket mer. Ett hotellrum kostar mellan 800-1200 kronor medan en vårdplats är minst dubbel så dyr. Därför så har Regionen nu upphandlat hotellrum för miljonbelopp, det uppger P4 Jönköping…
– Det nya nu är att vi gjort en upphandling för första gången på alla tre orterna så att den möjligheten finns, säger Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör för kirurgisk vård, till radion.

Mycket billigare
Vinnaren i upphandlingen i Jönköping är hotell Savoy som nu kan räkna med cirka 1300 hotellnätter där kunden är Region Jönköpings län. …
Att patienter hyses in på hotell är inte ovanligt, onkologen har enligt P4 fått miljöpris för att man minskat på antalet transporter genom att låta patienter bo på hotell.
För första gången har nu alltså regionen upphandlat hotellrum på alla tre sjukhusorterna i Jönköping län. Savoy i Jönköping, Scandic i Värnamo och Stadshotellet i Eksjö.