Annons

En Jönköpingsbo i förskingringen, som återvänt till staden, funderade på begrepp kring Kloster, Munken och så vidare.

Ett riktigt bastardbegrepp är Klosterkungen, numera avsomnat, men en gång ett namn på ett hotell.

Jag minns en affärsbekant från Schweiz, som pluggat svenska för att kunna förstå de underliga kunderna i norr och som när han besökte mig i Jönköping alltid bodde på Klosterkungen. Vid ett tillfälle frågade han mig. ”Klosterkungen är ett svenskt ord som jag inte får ihop. Högsta chefen eller kungen om man så vill, på ett kloster är väl en abbot?”.

Jag måste erkänna att hans slutsats var kristallklar, men jag med mina svenska språkkunskaper hade svalt det minst sagt underliga namnet med hull och hår. Till saken hör att namnet är konstruerat från de två gator Klosterkungen låg vid, Klostergatan och Kungsgatan.

Många munkar i Jönköping

Annons

Namn som är associerade till det gamla klostret från 1200-talet är flera. Munksjön, Munkplan, Munkgatan och Munkagården (Östra Storgatan 50) kan ju härröra från Klostret. Jag vill dock klarlägga att Munkagården, en fastighet i hörnet Östra Storgatan-Rosengränd mitt emot Kristine kyrka inte har med en munk att göra utan ägaren hette Munck.

Det har funnits en stadsdel som kallades Munkfjärdingen och vi har haft en kvarn som tillhörde klostret i Dunkehalla som kallades Munkakvarn.

Egen Abbey Road

Klostergatan, där det aldrig har legat något kloster, det låg betydligt närmare Munksjön, skall vi förknippa med klostret. Om vi skulle göra en halsbrytande översättning till engelskan har vi plötsligen en Abbey Road i Jönköping och tankarna far till Beatles. Men någon skivstudio har vi nog aldrig haft utmed Klostergatan.

Automatisk mat vid Munksjön

Men åter till frågan i överskriften. Varför Munken, huset ligger ju vid Norra Strandgatan.

Bilden som illustrerar dagens artikel är från norra delen av Munksjön, vi ser det rivna bankpalatset och en låg byggnad med texten AUTOMATEN.

Det är svårt att tro, men det var en matservering på 1920-talet där serveringen hade på något sätt automatiserats, man hade troligen slopat bordsbeställningen, och såväl mat som dryck (även sprit) serverades automatiskt.

Riktigt hur vet jag inte. Men det är i denna byggnad, vid Munksjön som Jönköpings Spritbolag, som hade rättigheter att bedriva spritservering vid sina näringsställen, öppnade Munken och senare på väster i Helmershus. År 1930 flyttas dock Munken till Norra Strandgatan och då följer namnet med.