Annons

Peter Jutterström tycker att det är ganska tråkigt att Centerpartiet gått ut och berättat att de tänker sig ett framtida styre ihop med Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Liksom Sverigedemokraterna fick inte heller Moderaterna någon förvarning innan beskedet kom.

– Jag fick veta det genom media. Jag kan ju tycka att efter tolv års samarbete, att Centerpartiet kunde informera oss först innan man går ut i media och berättar hur man tänkt sig. Vi kunde ha fått någon form av försprång. Vi är inte jätteförvånade att Centern vill gå åt vänster, men jag trodde inte att man skulle gå ut med det här på det här viset. Jag trodde att man möjligen skulle kalla till någon ytterligare förhandling innan dess, säger Peter Jutterström.

Annons

”Så konstigt”

Vad var din första reaktion när du hörde om detta?

– Det var: ”Men hallå, varför har ni inte hört av sig till oss?”.

Om Moderaterna går ihop med KD, SD och V skulle ni vara större än Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Är det ett tänkbart alternativ?

– Det tror jag inte ett dugg på, säger Peter Jutterström och skrattar.

Men ni har väl fört samtal med Sverigedemokraterna tidigare?

– De här uppgifterna om att SD fört samtal med oss är så konstigt. Kristian Aronsson (SD) sökte upp mig på kommunfullmäktige för att förklara en sak och det vill jag inte säga är samma sak som att ha en överläggning. För mig är inte en överläggning tre minuters samtal. Nej, några överläggningar har vi inte haft med Sverigedemokraterna.

”För tidigt att sia”

Peter Jutterström menar att ett blocköverskridande samarbete är en helt annan sak än en blocköverskridande överenskommelse, som han menar kunde varit ett alternativ för Centerpartiet.

– Men nu har man valt att gå åt vänster och det får vi se vad väljarna tycker om det. Man har ju hela tiden sagt att man vill ha ett majoritetsstyre och det här förutsätter att Liberalerna är med på detta. Man avhänger Vänsterpartiet och vill absolut undvika ett alternativ med Sverigedemokraterna. Man vill inte vara beroende av SD men att man gör på det här sättet är lite konstigt, säger han.

Hur funkar det här nu? Blir Moderaterna i opposition då?

– Nu är det här inte färdigt bara för att Centerpartiet gör sitt utspel. Vem som får styra är något som är för tidigt att sia om.

Hur agerar ni från Moderaterna nu?

– Vi ska ha gruppmöte ikväll och Kristdemokraterna också, möjligen även Liberalerna. Vi ska diskutera om vi tre partier är beredda att köra alliansen ihop. Jag har hört att det politiska läget beskrivs som ett dödläge, men det här är något som Centerpartiet har åstadkommit. Vi andra tre allianspartier är överens.

Vad är det som har gått snett med samarbetet med Centerpartiet då?

– Det får du fråga dem om.

Är besviken

Kommunalråd Andreas Sturesson (KD) säger till SVT Nyheter Jönköping är mycket besviken på Centerpartiets utspel om att de vill regera tillsammans med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Eftersom det här inte har varit känt särskilt länge måste vi smälta detta och få tid att diskutera situationen. Det är klart att vi kommer att agera så vi får så stort genomslag för den politik som vi gick till val på, säger han.

På frågan om KD kan tänka sig att ingå i en vänster-mittenkoalition säger han:

– Vår utgångspunkt är ett alliansstyre och vår önskan är att Centern omprövar sin hållning.