När varningen först gick ut var det oklart om det verkligen var ett jordskred, men man uppgavs ta det säkra före det osäkra. Därför meddelades det på måndagsmorgonen att delar av tågsträckor mellan Jönköping och Värnamo ställdes in.

Det visade sig vara ett falsklarm, men tågen ställdes ändå in. Skredvarningslarmet vid Taberg var åtgärdat vid klockan ett på dagen och tågtrafiken kan nu åter trafikera banan. Första tåg att köra är tåg 7608 med avgång Värnamo klockan 13.45 och ankomst Jönköping klockan 14.58.

– Det fanns varken sten eller snö som bedömdes orsaka jordskred, meddelar Thomas Johansson, mediakommunikatör vid Trafikverket.

– Det finns ingen risk för jordskred, som vi först befarat. Men det var något tekniskt fel, så det kom ett nytt larm om jordskred. Vi fick därför felsöka varför det gick ut larm kring detta. Då fick vi ha tågsträckan avstängd, så det är därför vi ändå fick ställa in tåg i dag, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Annons

Tågsträckorna Jönköping-Värnamo-Halmstad, Vaggeryd-Nässjö och Värnamo-Alvesta berörde av falsklarmet.

Förseningar och inställda tågavgångar uppstod på sträckorna. Bussar ersatte inställd tågtrafik under morgonen och förmiddagen. Den som vill ha mer information om sin resa uppmanas kontakta sitt tågbolag.

"Ska skotta snö”

Thomas Johansson vet inte varför det gick ut varningar om jordskred.

– Det var något larm som gick ut. Vi var väl lite rädda för att det skulle bli jordskred eftersom det är ganska mycket snö i Taberg. Men vi har varit ute och tittat på platsen under morgonen och det var snömängder på bergssluttningarna. Vi behövde skotta loss en del snö, berättar Thomas Johansson.