Annons

Vätterns framtid är barnens framtid. Vättern är en del av Guds skapelse. Hela 780 miljoner människor på vår jord får inte rent vatten varje dag. Vi säger nej till att kineserna ska kunna köpa gruvan i Norra Kärr - om det nu blir någon gruva.

Vi som skriver detta är tillsammans 142 år. Och det förpliktigar och ger anledning till eftertanke. Vi tror på Gud och vi tror på framtiden. Vi vill vara rädda om den “blåa oljan” som finns i Vättern. En gruva i Norra Kärr är ett hot mot Vättern, men inte bara det: den är ett hot mot Sommen, Svartån, Adelövån, Ören och Bunn. Detta hotet kan bli en verklighet om det som inte kan hända händer: En gruvkatastrof.

Försvarets skjutningar i Vättern hotar ett tjugotal fågelarter. Vi anser därför att man ska flytta övningarna till annan lämpligare plats,exempelvis Älvdalens skjutfält.

Annons

Vi är glada över att det nu ska tas fram en film av Andreas Vos och Kjell Andersson om vad som finns på Vätterns botten.Våra politiker borde ta sig tid att ta på sig dykarkläderna och själva se vad som finns där. Sommen borde vara nästa sjö för en film om vad som finns på botten där.

I Växjö kommun har man satsat 100 miljoner på att rena sjöarna inom kommunen. Man har glömt en viktig sak: att fundera på varför sjöarna blir förorenade. Kommunens reningsverk är en stor bov i sammanhanget. Och därför måste man vidta kraftfulla åtgärder i Växjös reningsverk för att få renare vatten.

När får vi se Jönköpings kommun och de andra kommunerna vidta åtgärder för att få renare vatten i Vättern? Och när får vi uppleva att Tranås kommun också fattar beslut om samma sak? Tänk om inget händer - vad händer då?

Mer än var tredje person som lever idag kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid. Varför ? Det har sina olika förklaringar. Men en sak är säker: rent vatten är viktigt för att överleva och leva. Och för att ha god hälsa.

Vi föreslår nu att kommunerna runt Vättern ska ordna tävlingar kring temat “Rädda Vättern” för barnen i skolåldern. Det kan handla om foto, men också om att måla tavlor. Med bilden och konsten som redskap kan vi tillsammans “ Rädda Vättern”. En tävling om bästa sång om “ Rädda Vättern” kan också vara en verksamhet. Kom ihåg! befrielsearbetet i de baltiska länder skedde mycket i alla körer som sjöng fram en demokrati. NU kan vi med sången och konstens hjälp “Rädda Vättern”. Denna modell kan även praktiseras i Tranås kommun för att “Rädda Sommen”.

Filmen om vad som finns på Vätterns botten kan också visas för alla skolbarnen runt Vättern. Skolorna kan också bjuda in dykarna Andreas Vos och Kjell Andersson för att samtala om dessa frågor.

Barnen är vår framtid och det är mycket för deras skulle vi engagerar oss för att de ska få en positiv framtid. Vi tänker inte bara lokalt - utan även globalt. Sverige bör engagera sig mer i EU och andra internationella sammanhang för att alla människor på vår jord ska få rent vatten varje dag.

Sonja Fogelberg (84 år), konstnär

Hans Mannefred (58 år), folkbildare/fristående samhällsdebattör