Bengt Spjuth brinner för att skapa ett lag där alla trivs. Inte bara som vd, utan också inom fotbollen. I en intervju med Jnytt berättar fyrbarnspappan om vägen till framgångarna, sina dolda talanger – och varför han aldrig blir nöjd.
Äpplen och drycker, utförsåkning och familj är bland de största pusselbitarna i Fredrik Knutssons liv. Men att han skulle jobba i familjeföretaget på Vistakulle var länge allt annat än en självklarhet.
– Det är som en tomteverkstad på gården veckorna innan jul, säger Fredrik, som är veckans profil i Jnytts artikelserie Stafetten.
Idrotten förde honom till Jönköping för snart 40 år sedan. Sedan dess har han blivit kvar – och nu räknas han som en maktfaktor inom vården.
– Jag drivs av att göra saker så bra som möjligt, säger Göran Henriks i veckans stafettenintervju på Jnytt.
Hon var basketspelaren som drömde om ett liv i USA. Efter ett liv med mycket resande är Lotta Frenssen sedan i mars 2017 vd på Elmia. Möt henne i veckans intervju i artikelserien Stafetten.
– Jag fick samtalet om att börja här i en bilresa på väg hem från Köpenhamn, säger hon.
Han har varit vd för Riksbyggen och är ordförande i Jönköpings största idrottsförening. Trots det får Sten-Åke Karlsson ses som en doldis – och det har han inget emot.
– Jag har inget behov av att vara en kändis, säger 68-åringen i veckans stafettenintervju.
Från klubbdirektör i HV71 till vd och delägare för Tosito. Tommy Fritz har lämnat ishockeyn för att jobba med fastigheter – två vitt skilda branscher fast med likheter.
– I båda fallen berörs folk mycket av vad man gör, säger 52-åringen i veckans stafettenintervju.
George Kavakcioglu öppnade Coffeehouse by George i Filmstaden. Sedan dess har han drivit många caféer och restauranger i Jönköping.
Men att han lyckats bra, både privat och affärsmässigt, var egentligen ingen självklarhet.
– Många från min barndom har fallit för kriminalitet, berättar George Kavakcioglu, som precis har öppnat Restaurang Ciro i Munksjöstaden och som nu i dagarna även slår upp dörrarna för Södra Strandgatan 12.
Jobbet känns nästan inte som ett jobb för vi har bara goa kunder, säger Lotta Malm som driver Klippcenter tillsammans med Annelie Bodarve. Här berättar de nytänkande kollegorna om pottfrillans comeback, kundterapi och de vanligaste hårmissarna.
Konditori Napoleon på Väster har fått sig ett ansiktslyft över sommaren och responsen från kunderna har varit varm. En av drivkrafterna bakom stället är Susanne Jahrl.
– Det är en livsstil. Jag älskar mitt jobb, säger hon.
Carin Rosjö är en person som älskar att vara ute i naturen, motionera och jobbar som ledare, på två olika platser. Hon är rektor på Sanda utbildningscentrum och när hon är ledig spenderar hon tid vid Hallbystugan och sitter som ordförande för IF Hallby Skid- och Orienteringsklubb. Och hon älskar rollen som ledare.
Sedan ett knappt år är Fredrik Brännström minoritetsägare i restaurang Hemma. I en intervju med Jnytt berättar han om vilken väg han tog dit, hur han ser på branschen och restaurangkartan i Jönköping.
– Jag är glad över att vi lyckats ta en bit av kakan, säger han.
Även om det var något färre lag med den här gången så var det mycket fotbollsspelare och publik i rörelse när årets upplaga av Råslättscupen avgjordes under lördagen.
Varje år sedan 1973 har det arrangerats en luciakortege genom Jönköping. På lördagskvällen var det dags igen.
– Det är en rolig tradition, säger Jennifer Mansaeterbak, styrelseledamot i Road Tramps, som arrangerar kortegen.
Nästan halva grundserien är spelad, HV71 ligger på en femteplats i SHL-tabellen med 43 inspelade poäng. Nu har det blivit dags att betygsätta spelarnas säsongsinledning, vilka har fått en kanonstart och vilka har floppat? Jnytts sportreportrar Erik Boström, Peter Gustafsson och Tobias Hellgren har betygsatt samtliga HV-spelares prestationer så här långt.
Frälsningsarmén i Södra Vätterbygden har fått en tidig julklapp på 10 000 kronor av Jönköping-June Rotaryklubb för att kunna hjälpa fler människor i jul.
Många barnfamiljer har inte råd med ett julfirande. Över två hundra barn får därför sina julklappar genom Frälsningsarmén.
– Julen skapar svår ångest för många. De kommer till oss och ansöker redan i oktober, säger Karin Hansson Lindgren, socialarbetare på Frälsningsarmén Södra Vätterbygden.