Annons

Annons

50 bast och skejtare? Inga konstigheter med det. Under lördagen hade ett 20-tal till åren komna skejtare samlats vid den så kallade betongparken i Jönköping. Vad de har gemensamt? De skejtade alla i Jönköping under 70- och 80-talet.

Inte träffats på 20 år
Det hela började med att Jörgen "Jöjje" Andersson, även känd som frontfigur i det gamla punkbandet Sixten Redlös, startade en Facebookgrup. 
- Jag la upp lite gamla bilder från den tiden, och så spred sig ryktet. Många av oss har inte träffats på 20 år, och dessutom har många flyttat från Jönköping. Till slut bestämde vi oss för att ha en återträff, säger Jöjje som numera bor i Stockholm. 

Höll på att förbjudas
Det är nu tredje året i rad de gamla skejtpolarna samlas i stan. 
- Det blir skejt, mat, och sedan mer skejt. Vi har även haft en liten tipspromenad med lite interna skojfrågor, säger Jöjje. 
Äldst i gänget är Philip Wilners som har passerat 50-strecket. Han var enligt myten den första i Jönköping som införskaffade sig en bräda. Året var 1976. 
- Det sågs som en farlig sport, och det var tal om att det skulle förbjudas helt, vilket det även gjordes i Norge. Jag minns en gång när jag åkte nedför stadsparksbacken och fick syn på en polis. Han hade aldrig sett en skateboard och sa åt mig att kliva av, berätta Philip som dagen till ära har tagit sig ända från Gotland där han bor i dag. 


Pionjärsstad
Jönköping var en pionjärsstad när det kommer till skateboard, menar Nicke Hallgren som började skejta i slutet av 70-talet. Som många andra i gänget har han tagit upp intresset på senare år och åker i dag flitigt. 
- Det byggdes en skejtpark i Huskvarna Folkets Park i slutet av 70-talet, vilket var ovanligt i Sverige. Där hölls stora nationella tävlingar. Philip Wilners och hans bror brukade även ordna så att vi kunde åka iväg på tävlingar runt om i landet. Dessutom brukade vi själva anordna tävlingar och uppvisningar, så vi höll igång ganska bra, säger Nicke som ofta skejtar i betongparken med sin son.