Annons

Vi borde prata mer om Jönköpings Södras lagkapten Tommy Thelin.

Därför gör jag det nu - och håll i er. Det blir 2 729 hyllningstecken

Och vi börjar med att backa bandet till i lördags och J-Södras match mot AIK.

J-Södra fick en mardrömsstart med mål i baken direkt.

Stefan Karlsson kvitterade till 1-1 bara ett par minuter efter målet. Och då visade Tommy Thelin prov på hur en kapten jobbar. När laget till synes kramas står Thelin och delar ut instruktioner till sina lagkamrater. Ett taktiskt jubel med andra ord - och jag älskar smartheten.

Tommy Thelin har ett oförtjänt rykte i Jönköping om att han är lite av en primadonna som är rädd om fötterna. Egentligen hade inget kunnat vara mer fel. Nej, han kommer aldrig bli den starkaste närkampsspelaren, men finns det någon som springer så mycket och som tar lika många obekväma hemlöp som honom? Ta lördagsmatchen mot AIK som exempel. AIK har Daniel Sundgren på sin högerkant - i mina ögon en av seriens bästa på sin position. Thelin stängde ner honom fullständigt via ett fantastiskt bra försvarsarbete.

Samtidigt är han inblandad i det mesta av det bästa som J-Södra skapar framåt.

Thelins statistik talar för sig själv. Han spelar 90 minuter mer eller mindre jämt, under fjolåret startade han 30 av 30 matcher och han gjorde under sitt första år i allsvenskan sex mål och spelade fram till sju.

Annons

I superettan var han ständigt varit vass i poängligan, sista säsongen stod han för hela 23 poäng (10+13).

Och det är väldigt mycket av J-Södras spel som kretsar kring kaptenen.

Varför får han då inte så mycket cred som han förtjänar?

Jag upplever att supportrarna tar honom lite för givet.

Varför då? En stor del av anledningen är, tror jag, att han är från Jönköping.

Det är svårt att bli profet i sin egen stad och J-Södra är relativt ny klubb i absoluta toppen, så därför har han inte samma status som till exempel en hemvävd spelare i HV71.

Och ja, även jag har en del i detta. Tyvärr hamnar man som journalist i bland i fällan att springa efter nyförvärv mest hela tiden. Missförstå mig rätt – självklart måste vi bevaka och prata med nyförvärv - men ska jag vara självkritisk måste jag säga att jag har försummat till exempel Tommy Thelin.

Precis som jag upplever det att vi i Jönköpingsmedia har försakat flera av de i Jönköping och Huskvarna fostrade spelarna i J-Södra.

Varför? Tja, vi vet ju att Tommy Thelin är där i morgon. Och i övermorgon. Och förmodligen även dagen efter det. Så vi pratar med någon annan i stället. Vi hyllar någon annan i stället. Vi ger någon annan poäng i våra poängligor i stället.

Men jag vågar nog lova att Tommy Thelin, i kvällens match mot Norrköping tillhör de bästa i J-Södra.

Som han alltid gör - som han aldrig får tillräcklig cred för.