Klockan 21.00 är det dags. Då drar Fotbolls-EM igång. Första matchen ut är hemmanationen Frankrike mot Rumänien. Den liksom alla andra matcher kommer att livesändas från Spira på en storbildsskärm som vetter ut mot vattnet.

Foto: Nilla Lind
Foto: Nilla Lind
Foto: Nilla Lind

– Vi tänker oss att det ska bli fullsatt och att folk till och med ska kunna stå på bron och titta, säger Greger Andersson, projektledare för FC-gruppen.

Mat och dryck

I baren och vid Spira kommer man att kunna få tag på diverse tilltugg för att hålla magen i god form under tiden som fotbollsmatcherna visas på storskärmen.

Bland annat korv och hamburgare kommer att finnas på plats och gå att köpa, liksom dryck.

– Det ska vara en familjefest. Vi kommer att ha en stor mingelyta och man kommer att kunna ta med sig filtar och sitta på om man vill det, förklarar Greger Andersson.

Annons

Han menar att när en sådan här sak händer så vill man samlas. Man vill komma hemifrån och träffa andra som uppskattar matcherna lika mycket.

– Vi tror att man vill vara lite patriotiska och att detta kan vara en bra samlingsplats.

Har redan testkört

Under torsdagen rekades ljud och bild. Skärmen testades och de vita sofforna som står uppställda framför provades.

– Det är Frankrike och Rumänien först, på måndag är det Sveriges premiär. Då kommer vi att hitta på lite extra saker här. Det kommer att vara lite event här på måndag i samband med matchen.

Greger Andersson och kollegan Alexander Thiel hämtar en varsin tröja som de tar på sig. Det finns femhundra tröjor förklarar de. Så de är allt lite exklusiva. De kommer att delas ut. Tröjorna pryds av texten #empåspira.

– Får man ha gult och blått på sig vid ett sådant här tillfälle så skapar det mer samhörighet tänker vi, Greger Andersson.

Vid öppningsmatchen liksom under Sveriges matcher och finalen kommer 036Fotboll att ha livestudio inför matcherna.