Annons

”Tänk förr när det fanns både Ica och Konsum”. Så skriver en man i Facebookgruppen ”Du vet om att du är från Huskvarna när...”. Han får genast medhåll från flera andra som skriver vad de önskar för livsmedelsbutiker till Öxnehaga centrum.

Maths Carlgren på Vätterhem tror att Öxnehaga centrum kan komma att utvecklas framöver.

– Två nya hus i vår regi är på gång på Öxnehaga. Dessutom ska även HP boendeutveckling bygga ytterligare bostäder. Det borde leda till att underlaget för en livsmedelsbutik i området ökar. Vi jobbar för att utveckla verksamheten i Öxnehaga centrum. Det är vår vision, säger han.

”Stärka centrum”

På stadsbyggnadsnämndens senaste sammanträde sa politikerna ja till 68 nya lägenheter på Öxnehaga, som fördelas i två huskroppar. I ett hus blir det bostadsrätter och i ett annat hyresrätter.

Annons

– Vi hoppas och tror att detta kommer att stärka Öxnehaga centrum. Det var ett tag sedan det fanns en livsmedelsbutik där. Det fanns en butik där när jag bodde där 1982-1989. I takt med att både Vätterhem och HP boendeutveckling bygger nytt på Öxnehaga så kommer det att finnas mer underlag för service, bland annat en livsmedelsbutik, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef på Vätterhem, berättar att Vätterhem i många år jobbat för att en ny livsmedelsbutik ska öppna i Öxnehaga centrum.

– Vi har uppvaktat flera etablerade livsmedelskedjor i många år, men har insett att det är svårt att få dem att vilja etablera sig i området. De bedömer att affärsunderlaget inte räcker till och att närheten till alternativa affärer är för många, berättar han.

Ger inte upp

Livsmedelskedjorna har bland annat uppgett att ett problem med Öxnehaga centrum är att det ligger vid en vändgata och inte är någon genomfartsled. När de räknar underlag räknar de därför bara på personerna som bor i närområdet. Dessutom kan man se att många boende i området i dag åker till Österängen och Rosengallerian i Huskvarna och handlar i stället.

– Jag vill inte låta för negativ, för vi ger inte upp hoppet om att få hit en livsmedelsbutik. Vi har till och med fått frågan om inte Vätterhem kan öppna en egen butik. Mycket kan vi, men inte just det, säger Raymond Paska.

En tanke som Vätterhem har är att tillsammans med handlare på Öxnehaga utveckla någon form av utlämningsställe i framtiden. Därmed skulle boende kunna beställa saker och hämta dem i Öxnehaga centrum. Raymond Paska ser också förhoppningsfullt på att det ska byggas fem nya bostadshus i området, vilket innebär att underlaget för en livsmedelsbutik ökar.