Annons

Valet till Europaparlamentet den 26 maj är ett viktigt vägval. I grunden handlar valet om vilket Europa vi vill ha. Idén om frihet och samarbete var det som en gång formade det europeiska samarbetet. Vi socialdemokrater anser att det i dag är viktigare än någonsin att försvara dessa värden och kommer därför inte kompromissa om den demokrati som vanliga människor kämpat sig till under långa perioder. Om jämlikheten, tryggheten och jämställdheten.

Socialdemokraterna har tydligt visat att vi står på rätt sida av historien i svensk politik. Och vi tänker göra det i EU också. Utvecklingen i Europa är på många plan mycket oroväckande. Dessvärre har extremhögern och nationalismen successivt vuxit sig allt starkare under senare år. Både i de nationella parlamenten men också i Europaparlamentet.

Annons

De högerextrema står tyvärr inte alltid ensamma. Deras inflytande förstärks av att traditionella högerpartier släppt in dessa krafter i den politiska värmen. Faktum är att högernationalister och populister endast kommit till makten med stöd av de konservativa. Så har det sett ut historiskt och så ser det också ut i dag. Liknande tendenser syntes även här i Sverige efter höstens val.

Konsekvenserna är bland annat att människors fri- och rättigheter liksom pressfriheten inskränks. Kvinnors rättigheter angrips. Myndighetsövergrepp blir allt vanligare samtidigt som domstolar och civilsamhälle mer och mer ställs under politisk kontroll.

Den polariserade och aggressiva tonen från dessa krafter hotar dessutom att på sikt att dra isär och försvaga EU-samarbetet i sin helhet när de dessutom vägrar att acceptera gemensamt fattade beslut. En sådan utveckling vore förödande.

Därför går vi socialdemokrater till val på att få till ett skifte i Europaparlamentet. Vi behöver ett EU som fokuserar på det viktiga igen och ett EU som står upp för grundläggande demokratiska värderingar och rättigheter.

En förutsättning för att motverka högerextremismen är ett EU där medborgarna känner trygghet och framtidstro. Därför kommer vi ta kampen för schyssta löner och villkor, en gemensam och solidarisk migrationspolitik och för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

Vi vill skapa ett tryggare Europa med minskade klyftor och ökad social och ekonomisk rättvisa. Så tar vi kampen mot de högerextrema krafterna. Vi har valt väg. Ta ställning tillsammans med oss du med och rösta i valet den 26 maj.

Ilan De Basso (S)

Kandidat till Europaparlamentet