Bland de 500-600 personerna som står i kö till en lägenhet i Gränna, Ölmstad och Kaxholmen så handlar majoriteten av personer som är i pensionsåldern och uppåt.

– Vi har barnfamiljer som står i kö också, men den gruppen är i större utsträckning ute efter ett hus med trädgård. Däremot finns det flera äldre som äger hus i dag, men som vill flytta till en lägenhet. Eftersom det är sådan brist på bostäder tvingas de bor kvar hemma, berättar Ryno Andersson, ordförande i Grännahus.

Stor efterfrågan

Grännahus vill bygga en ny förskola i Grännahus och i anslutning till detta finns förhoppningen om att även bygga 20 nya lägenheter.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Han berättar att många äldre som bor kvar i sina hus trivs på orten då de har vänner där, är nöjda med bussförbindelserna och känner sig hemma på orten.

– Jag tycker inte att man ska behöva flytta på folk bara för att det inte finns bostäder. Därför vill vi gärna bygga nya lägenheter i de här trakterna. Det finns en stor efterfrågan, konstaterar Ryno Andersson.

Annons

Fler hissar behövs

Grännahus kommer under vintern titta vidare på möjligheten att bygga 20 lägenheter och en ny förskola vid slalombacken i Kaxholmen.

– Vi har ritat upp hur vi har tänkt oss det hela. Stadsbyggnadsnämnden måste bara bevilja våra planer och vi hoppas att de gör det, säger Ryno Andersson.

Han har märkt ett ökat behov av hissar i samband med nybyggnation, vilket han tror hör ihop med att många äldre bor hemma längre i dag och när de väl flyttar till mindre så har de svårt att gå i trappor.