Annons

Victor Johansson hade all anledning att vara nöjd med sin insats på 1 500 meter frisim vid Universiaden i italienska Neapel. Tiden 15.01,76 är nytt svenskt rekord, och innebär som sagt Sveriges första guld i simning någonsin i denna tävling och det första på tolv år när alla sporter är inräknade.

– Han simmade bra redan i försöken, och jag tänkte att han kan ta guld om han upprepar den tiden. Men han avslutade mycket starkare och alla på läktaren var jätteglada. Det var riktigt fin simning, säger tränaren Karl-Johan Gårdström.

”Visste att han var snabb”

Gårdström är en aning förvånad över att Johansson simmade så snabbt som han gjorde.

– Jag visste att han var snabb och att han hade med guldet att göra, men jag trodde inte att han skulle simma så snabbt. Han har varit lite skadedrabbad och har haft en berg- och dalbanesäsong, säger han.

Annons

JSS andra representant i simning på Universiaden, Hanna Eriksson, var sex hundradelar från att nå semifinal på 100 meter frisim.

– Hon hade stolpe ut. Det är positivt att hon var så nära, men man vill vara på rätt sida, säger Karl-Johan Gårdström.

JSS finns även representerat på simhoppssidan i form av Max Burman. Han tog sig till semifinal på tre meter svikthopp och avancerade där två placeringar och slutade på en 16:e plats.

Fotnot: Universiaden är ett stort internationellt sportevenemang där alla deltagare är universitetsstudenter.