- Jag hann endast vara i Miami i några dagar innan jag behövde evakuera. Alla i Miami lämnade sina hem för att fly Hurricane Irma. Trafiken var kaos, och butikerna tömdes fort innan de stängdes. Planen var att stanna på campus under orkanen, och det börjades snickras upp träplankor mot alla fönster. Men vi blev även tillsagda att ha våra väskor packade och redo ifall vi skulle behöva lämna omedelbart, berättar Victoria.

Victoria Nielsen från Jönköping pluggar i Miami medan hennes pojkvän Alexander Koivisto, 22 år, läser på Florida State University i Tallahassee som ligger längre upp i Florida. Han bor tillsammans med sin kompis Isak Boström som går i samma klass. Alla tre är från Jönköping.

Vindar på 82 meter per sekund drog in över Miami.
Foto: Alan Diaz

Tvingades lämna Miami

Victoria berättar att de dagarna innan orkanen nådde dem noga följde utvecklingen.

Annons

- Vi insåg snabbt att läget var kritiskt, och strax därpå fick vi höra om mandatory evacuation. Alla var tvungna att lämna Miami och det blev fullständigt kaos. Ingen visste vart vi skulle ta vägen, och flygbiljetterna var extremt dyra då resten av Florida också ville lämna. Jag lyckades få tag på sista biljetten till Tallahasse till min pojkvän där jag skulle vara i säkerhet.

- Efter att ha varit i Tallahassee några dagar insåg vi att Hurricane Irma även skulle nå oss. Nyheterna sa att ögat av orkanen skulle gå rätt igenom Tallahassee. Vi förberedde oss genom att möblera om i lägenheten, så vi inte skulle sova nära fönster som skulle kunna krossas. Vi fyllde även upp badkaret med vatten då vi väntade både ström och vattenavbrott.

"Tacksam för att vi har klarat oss"

Victoria, Alexander och Isak klarade orkanen bra, inga träd träffade deras hus och de klarade sig oskadda, men de förbjöds lämna hemmet. När hon nu är i säkerhet upplever hon händelsen som väldigt obehaglig.

- Jag har sett folk fly för sina liv, och fått se hur en storstad som Miami på endast en dag blivit knäpptyst. Familj, släkt och vänner har varit väldigt oroliga. Vi är så tacksamma att vi klarat oss från Hurricane Irma, och hoppas att alla drabbade områden och människor återhämtar sig, berättar hon.

- Jag återvänder till Miami nu i veckan för att hjälpa till på skolan. Då campus är några meter från havet har skolan fått ta skada, men förhoppningsvis kan vi snart komma igång som vanligt igen med lektionerna. Det är fruktansvärt när sådana här saker sker, och vi är så glada för allt stöd vi fått. Hela Floridas befolkning har gått samman, hjälpts åt och stöttat varandra, och nu kan vi äntligen börja återhämta oss.


Foto: Wilfredo Lee