I år var det 48 studenter som sprang ut från Grennaskolan - 20 från Samhällsvetenskapsprogrammet, tio från Naturvetenskapsprogrammet och 18 från IB Diploma Programme.

Bland de studenter som Jnytt pratade med fanns det nästan enbart glädje. Något större vemod fanns inte trots att detta var den sista dagen tillsammans med klasskamraterna.

"Känns lite sorgligt"

- Det är jättehärligt. Samtidigt känns det lite sorgligt eftersom jag inte kommer att träffa de andra mer eftersom man tar vägen överallt i världen, säger Alma Lindén från Stockholm som går ut natur.

- Det känns som att tiden här har gått snabbt men ändå långsamt. Det har varit väldigt lärorikt och varit jätteunderbart på ett sätt, men samtidigt har det varit jobbigt och stressigt med mycket prov.

Vad som händer efter sommaren återstår att se.

- Det är inte helt hundra än. Jag ska antingen plugga till socionom eller flytta till Malmö, där min pojkvän bor, för att jobba.

Jobb som chaufför

Annons

En bit bort stod William Stoltze, som precis hade blivit uppvaktad av sin familj.

- Det känns jättebra. Det är inget vemod utan är bara skönt, säger William, som tar studenten från samhällsprogrammet.

Eftersom William bor i Gränna blev det naturligt att tillbringa gymnasietiden på Grennaskolan.

- Det har varit tre fantastiska år. Det har varit guld eftersom skolan är så liten. Det gör att man kommer närmare varandra och blir som en mindre familj, säger han.

William ska jobba som lastbilschaufför den närmaste tiden, men vad han ska göra på längre sikt är mer oklart.

- Jag kanske ska plugga, men det är inget som jag är sugen på just nu, säger William, som har desto bättre koll på hur resten av studentdagen ser ut:

- Jag ska på studentmottagning hemma, sedan ska jag gå på krogen och fira studenten där.

JnyttTV. Se studenternas firande i videoklippet ovan.

Du har väl inte missat att ladda ner Jnytts nya app?