Annons

- Varje år så passerar miljontals bilar Jönköping och Huskvarna på E4:an, det visar siffror jag fått från Trafikverket, säger Berne Heed i Jönköping till Jnytt. Tänk om man skulle börja ta betalt för att de kör på sträckan, då skulle vi snart få ihop pengar till att flytta motorvägen. Tre kronor per gång, det skulle ge mycket pengar.

Vill flytta vägen

Berne Heed har skickat in ett medborgarförslag till Jönköpings kommun där han föreslår att man inför vägskatt på motorvägen genom Jönköping. Anledningen är främst att försöka få finansiering på att flytta motorvägen som går rakt igenom Jönköping och Huskvarna.

Annons

- Genom att flytta motorvägen kommer vi att få en betydligt tystare och renare miljö här i vår vackra Vätterbygd, skriver han. Huskvarna skulle vinna mycket på detta då man skulle få staden att växa närmare Vättern.

- Vi har ju företag här i bygden som sysslar med vägtullar och övervakning, säger Heed. Kommunen borde försöka göra en bra deal med dem.

Brukar du själv köra på E4 genom Jönköping?

- Nej det gör jag sällan, men jag har kört i Göteborg och där får man betala när man kör ut på Hisingen. Tror att det skulle fungera bra även här.

Vad tror du de boende i Jönköping och Huskvarna tycker om förslaget?

- De blir väl kanske inte så förtjusta, skrattar Heed, det kan nog bli ett himla liv.