Annons

Annons

På nyårsafton har många som tradition att skjuta fyrverkerier. Dagen efter, på nyårsdagen, har Jönköpings kommun sitt traditionsenliga nyårsfirande i Rådhusparken. Det avslutas med att skjuta fyrverkerier från Hamnplan.

”Skrämmer djur”
Men om Miljöpartiet i Jönköping får som man vill är det slut med det.
”Fyrverkerier är dock inte enbart av godo. Höga smällar skrämmer såväl vilda djur som husdjur. Fyrverkerierna innehåller dessutom miljöfarliga ämnen och räddningstjänsten får många gånger rycka ut och släcka bränder orsakade av fyrverkerier. Varje år skadas även ett stort antal människor i samband med användning av fyrverkerier. Nyårshelgen är den allra farligaste när det gäller fyrverkerier”, skriver partiet i sin motion till kommunfullmäktige.

Vill tänka nytt
Miljöpartiet vill att Jönköpings kommun kommer med nya tankar och idéer kring kulturutbudet i sin strävan mot att bli Europas kulturhuvudstad 2029.
”För att ändå hålla nyårsfirandet och traditionen igång så kan kommunens fyrverkeri på nyårsdagen ersättas med till exempel en ljusshow – något som vi tror skulle tilltala många människor. Utformandet av en ljusshow skulle förslagsvis kunna göras i samarbete med Jönköping University (JU) och deras pro-gram Ljusdesign”, skriver man vidare i motionen.