Annons

Det var igår det och det konsumerades nog en och annan Gustav II Adolfsbakelse. Men varför gör vi detta? Förvisso har vi både Napoleonbakelse och prinsesstårta, men de spisar vi inte på någon speciell dag
Själva bakelsen som sådan är inte sig lik idag, som på 60-talet. Det är förresten rätt suspekt att sätta sig och sätta tänderna i ett porträtt av en kung. Låt vara död sedan några år men ändå. På min barndomstid var kungasilhuetten inte som idag gjord av choklad utan av marsipan som låg på en bädd av glasyr. Sedan två runda mördegskakor och mellan dessa lite vaniljkräm och lite grädde. Varför marsipanen ersatts av choklad förstår jag ej, den är kanske billigare att tillverka!

Annons

Lejonet från Norden
Förutom det makabra att glufsa i sig en bild av en person, så gör vi det till yttermera visso på hans dödsdag. Lejonet från Norden, så kallades han av sina tyska medkrigare, gav sig ut i ett krig han inte kulle överleva. Vi kallar det 30-åriga kriget och för Gustavs del tog det slut vid en plats som heter Lützen den 6 november 1632.

Flyttade på Jönköpingsborna
Men Jönköping då? Jo, denna Gustav II Adolf var mycket intresserad av Jönköpings läge och efter det att stadens försvarare bränt ner husen för att försvara Fästningen 1612, beslöt han att flytta staden. All bebyggelse väster om Kanalen, nu nerbrunnen utom fästningen, flyttades till östra sidan om Kanalen, på den så kallade Sanden. Dessutom bestämde han att staden skulle byta namn till Adolfsborg efter honom. Jönköpingsborna knorrade över att behöva bosätta sig på Sanden, där det var så sankt att det inte gick att bygga en riktig källare, men fann sig till slut. Däremot vann aldrig förslaget Adolfsborg något gehör och det känns bra. Adolfsborg Södra i Allsvenskan, nej det smakar inte bra i munnen.

Gjorde som Göteborg
Bakelsen då. Den är en överflyttning till Sverige av en tysk sed att göra konfektyr och bakverk till minnen av helgon. När man i Göteborg, enligt uppgift på konditoriet Bräutigams 1909, ville göra något liknande, blev det en kungabakelse. Gustav II grundade Göteborg och därför var det naturligt att det blev han som fick vara med på bakverket. Så småningom togs seden upp i ett antal andra städer däribland Jönköping. Anledningen till att Jönköping var bland de första var bland annat det intresse kungen visat för stadens omdaning på 1600-talet. Nuförtiden är bakelsen vanlig över hela Sverige. Så nu vet ni varför ni åt en bakelse med en gubbe på igår.