Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100–årsjubilar firade med spagat

Jönköpings gymnastikförening fyller 100 år i år. Det firades med ett festligt uppträdande i Idrottshuset på söndagsförmiddagen. – Förväntningarna i dag är att ungarna ska ha kul. Det är det viktigaste för oss, säger Ulrika Fellegi, som är tränare och ordförande i föreningen.

Jönköpings gymnastikförening bildades alltså 1918 och var då enbart för män. Det var först på 40-talet som föreningen öppnade upp även för kvinnor.

I dag ser verksamhet helt annorlunda ut. Föreningen riktar sig främst till barn och ungdomar, med grupper som barngymnastik, redskapsgymnastik, truppgymnastik och RG - rytmisk gymnastik.

Stora framgångar

De senaste 35 åren har föreningen utvecklat en stor tävlingsverksamhet, främst inom RG, med stora framgångar och många duktiga tjejer.

I år är det JGF-duon Mira Ljungman och Fidelie Uddén som har stått i rampljuset för sina prestationer. Nyligen tog tjejerna hem seger i Svenska cupen och de har tidigare i år även vunnit SM och Riksserien.

”Något för alla”

Föreningen består i dag av 150 gymnaster i åldrarna 4–16 år och ett 30-tal ledare.

Ulrika Fellegi är ordförande i föreningen sedan hösten 2017.

– Det bästa med föreningen är den stora blandningen. Vi har något för alla, säger hon.

På söndagen uppmärksammade JGF sitt 100-årsjubileum genom en extra festlig terminsavslutning på Idrottshuset i Jönköping. Samtliga grupper fick visa upp för sina föräldrar vad de lärt sig under hösten och framträdandet inleddes med en gemensam flashmob.

Därefter visade Mira Ljungman och Fidelie Uddén upp det program som tidigare i år tog dem till guld i SM.

Nellie Sköld, Ella Vidheimer, Emma Björklin och Alma Saumelssom ingår alla i JGF:s tävlingsgrupp. De är laddade inför sina uppträdanden och ingen av vännerna är speciellt nervösa. Det märks att de har gjort det här tidigare.

– Det ska bara bli kul, säger de.

Jnytt-tv: Se JGF-duons program som tog guld i SM.