I lördags firades barnrättsorganisationen Erikshjälpens 70-årsjubileum med en stor fest i Jönköpings Pingstkyrka. Över 1000 gäster ville vara med och gratulera.

- Vi har alltid varit intresserade av Farbror Eriks arbete och vi har båda sålt Eriks tidning De sjukas vän, någon gång på 1950-talet, sa tidigare biståndsministern Alf Svensson och hustrun Sonja Svensson under minglet innan festen.

När dörrarna till kyrksalen öppnades inleddes programmet av en barnkör tillsammans med barnbrassbandet Habo Small Band. Sedan hälsade kvällens konferencierer Felicia Alvåg, 12 år, och Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare, välkomna.

Erikshjälpens verksamhet startades av Erik Nilsson, en blödarsjuk pojke från småländska Ruda. Mattias Ingeson, biträdande generalsekreterare, berättade om Erikshjälpens historia och utveckling.

- 1963 skrev Erik Nilsson i ett brev till sin kommitté att han hade en dröm om en världsomspännande verksamhet, sa Mattias Ingeson.

Erik dog 1966, bara 37 år gammal, och fick inte själv se sin dröm bli verklighet. Men i Pingstkyrkans bänkar satt under festen bland annat Eriks fru Ulla Nilsson, samt barn och barnbarn som fått se Eriks dröm gå i uppfyllelse.

Under festen gjordes en jubileumsinsamling, som går till Erikshjälpens arbete för barns trygghet och skydd. Pengarna går bland annat till insatser för barn på flykt, romska barn i Rumänien och barn som lever på soptippar i Indien.

- Insamlingen gav drygt 133 000 kronor, säger Lotta Olofson, insamlingschef på Erikshjälpen, och riktar ett stort, varmt tack till alla som bidrog.

Ett 25-tal sponsorer var med och bekostade festen, så att alla insamlade medel kunde gå till Erikshjälpens arbete för barns rättigheter.

Vid 70-årsjubileet fanns flera tidigare generalsekreterare på plats och flera artister medverkade med sång, musik och underhållning, bland annat författaren och ståupparen Jonas Helgesson.

- Erikshjälpen är lite som min mamma. Erikshjälpen tar människor på allvar och hjälper människor att fokusera på det som de faktiskt kan istället för på det som de inte kan. Tack Erikshjälpen för att ni är som min mamma! sa han.