Det här är tionde gången man har en informationsträff sedan pandemin slog till med full kraft. Presskonferensen börjar klockan 13.15 och Jnytt är givetvis på plats och livesänder med start klockan 13.10. Reprisen går att se längre ner i artikeln.

Medverkade gjorde som vanligt stadsdirektör Johan Fritz, socialdirektör Stefan Österström och utbildningsdirektör Göran Isberg. Den här gången var även Elisabeth Malmström, projektledare pop-up team, med.

– Vi ser en fortsatt ökning av antal personer i kommunen som får diagnosen covid-19. De allra flesta verksamheter i kommunen fortsätter utan större påverkan. Frånvaron ligger generellt på en nivå som liknar ett normalt år, med undantag för några arbetsplatser, säger Johan Fritz.

Göran Isberg, utbildningsdirektör:

– Läget i våra skolor och förskolor är relativt stabilt. Under rådande omständigheter har vi generellt god närvaro hos personal och elever. I grundskolan är frånvaron 7-8 procent både hos personal och elever. Kommunens gymnasieskolor har 95 procent närvaro och är nu inne på vecka sju av distansutbildning.

Rosenlundsskolans högstadium har dock de senaste dagarna fått väldigt hög frånvaro i personalen, på grund av sjukskrivning och VAB.

– Vi beslutade därför att gå över till distansundervisning veckan ut för årskurs 7, inte på grund av oro för smitta utan på grund av personalbrist. Vi är hyggligt förberedda för distansutbildning även på högstadiet, säger Göran Isberg.

Informerar på olika språk

Under april har Jönköpings kommun jobbat med pop up-insatser på Råslätt, Öxnehaga, Huskvarna Söder och Österängen. Flerspråkig personal har gått runt i områdena och pratat med invånarna om rekommendationer och hur man skyddar sig själv och andra mot smitta, på invånarnas hemspråk.

– Vi har haft tre insatser i varje område. Totalt har vi fått kontakt med 100-200 personer per vecka, det kan vi se bland annat via besöksstatistiken på vår webbplats där vi märkte en ökning på 9 procent för arabisktalande besökare, säger Elisabeth Malmström, kommunikatör.

Kommunen har under insatserna delat ut informationsblad på olika språk och visat filmer på medhavda surfplattor.

– Vi ser det som vår uppgift att göra rekommendationerna kända även för människor som inte har svenska som sitt förstaspråk. Det kan finnas utmaningar i att man till exempel bor trångt eller inte kan jobba hemifrån och då behövs konkreta råd hur man följer rekommendationerna.

Färre antal avlidna än tidigare år

Stefan Österberg, socialdirektör, säger att kommunen och länet fortsatt är i ett läge med en mer intensiv smittspridning.

– Under de nio veckorna som detta pågått är vi uppe i 89 dokumenterade fall av covid-19 i kommunens omsorg, inom huvudsakligen vår äldreomsorg. Andelen som tillfrisknar ökar i takt med att fler insjuknar, 20 har tillfrisknat efter vård och omsorg i kommunen.

– Väldigt många berörs när en person i ens närhet avlider, och det är viktigt för oss att inte göra dödsfallen till rapporter och diagram utan med respekt till närstående och anhöriga. Med det sagt så har vi tittat på hur många som avlidit tidigare år i mars och april, och som haft vård och omsorg i kommunen, och jämfört med hur det ser ut med mars och april i år. Under 2020 har vi något färre antal avlida dessa månader än år 2018 och 2019, säger Stefan Österberg.

Tittar man specifikt på de som har haft covid-19 så är det 22 personer som avlidit. Sex personer vistas på sjukhus just nu efter att bott i ett vanligt boende, alltså till exempel lägenhet eller villa. På kommunens särskilda boenden ser ut det ut som att personalen klarar av att ge den omsorg som behövs utan att covid-19-drabbade behöver flyttas till sjukhus.

– Jönköpings län befinner sig i ett scenario lite efter Stockholm. Vi bör fortsätta vara vaksamma på social distansering, vår handhygien, och ifall man känner av symtom stanna hemma. Det är fortsättningsvis väldigt viktigt framöver för att fortsätta begränsa smittspridningen.

Titta på reprisen av pressträffen här: