Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

26 miljoner till Jönköping Academy

Jönköping Academy vid Jönköping University har beviljats 26 miljoner kronor från Forte för ett sexårigt projekt om samskapande av hälsa, vård och omsorg, där medborgare ska engageras.

Projektet ”Samskapande av hälsa, vård och omsorg: Att utforska, mäta och förbättra samproduktion på nationell, regional och lokal nivå” handlar om så kallad co-production, som på svenska kallas samskapande, samproduktion och co-design.

Det är ett sätt att involvera medborgare i skapandet av hälsa och välbefinnande – att låta medborgare vara med i design, utförande och utvärdering av tjänster inom vård och omsorg. Jönköping Academys projekt är ett av sju bland hela 117 sökande som har beviljats medel från Forte och det var det enda projektet som bedömdes förena hälso- och sjukvård med socialtjänst.

Det sexåriga projektet är ett samarbete mellan Jönköping Academy vid Jönköpings University, med Sofia Kjellström, professor i kvalitetsförbättring och ledarskap som projektledare, och Glenn Robert, som är gästprofessor vid Jönköping Academy. Han är verksam vid King’s College London och ytterligare några forskare från hans institution där kommer att medverka i projektet.

Stora kunskapsluckor

- Trots att det finns många studier som beskriver samproduktion, så finns det stora kunskapsluckor, säger Sofia Kjellström i ett pressmeddelande. Vi kommer att fokusera på tre grundläggande områden; vad som behöver göras för att åstadkomma samskapande, hur vi kan mäta om det lyckas och vilket slags ledarskap som behövs för att samskapande ska bli verklighet. Utifrån våra resultat så kommer vi att ta fram modeller och stödjande redskap som främjar framtida initiativ för ökat samskapande.

- När jag skapade grundidén till projektet ville jag få med så många medarbetare som möjligt vid Jönköping Academy som medsökanden och det krävdes att verkligen tänka till hur var och en kan bidra i det här arbetet. En annan del som jag tror var en framgångsfaktor är att vi har byggt in möjligheter till att nya doktorander och postdoktorer integreras i projektet, så vi kan bygga kapacitet för framtiden.

Stärker upp

- Det som är speciellt roligt med det här projektet är att Region Jönköpings län och Jönköping University har investerat en stor summa pengar för att skapa ett Center for Co-production. Forskningsmedlen som vi nu har fått stärker upp de tidigare satsningarna och ger Centre for Co-production en skjuts framåt.