Förslaget med fri ledsagning föreslogs redan i april 2016 i en motion från Adrian Ericson (S) och Mona Forsberg (S). Nu har det alltså blivit verklighet i form av en testperiod där vissa uttagna personer får pröva på det. Efteråt ska det hela utvärderas och rapporteras till kommunfullmäktige.

30 personer får prova på tio timmars fri ledsagning.

Foto Johanna Norin/TT

– Vi har gjort ett slumpmässigt urval till det här pilotprojektet. Under ett års tid får dessa 30 personer prova på tio timmar beviljad ledsagning per dygn. Det handlar om alla aktiviteter som ryms inom insatserna som de har blivit beviljade, berättar Niklas Norén, projektledare i fri ledsagning och enhetschef för teamet som jobbar med att verkställa besluten.

Det finns inget krav på att testpersonerna måste utnyttja tio timmar ledsagning per dag om de inte vill.

Hoppas kunna rekrytera

– Vi tycker att det här pilotprojektet är positivt. Vi har haft lite problem med rekrytering som inte fortskrider som vi önskat. Det har gjort att vi inte lyckats verkställa allt som beviljats. Men vi har annons ute nu så vi hoppas kunna rekrytera timvikarier snart, säger Niklas Norén.

Eftersom behovet varierar från vecka till vecka tycker han att det är svårt att säga exakt hur många timvikarier som kan tänkas behövas.