Folkrace är en sak som hela familjen kan hålla på med. Åldersgränsen för att ta licensen som man behöver för att man ska få köra är 15 år. När man är mellan 15 år och 18 år är man junior. För att ta licensen när man är junior får man köra en debutanttävling vilket innebär att man kör själv på banan och visar att man kan köra. Sen godkänner klubben man kör för om man är tillräckligt bra. De som redan har körkort eller som ska fylla 18 år behöver inte köra någon debutanttävling.

- Det är inte svårt att ta licensen, säger han.

Vem som helst kan vara med och köra i samma tävling. Man kan vara i vilken ålder som helst så länge man har licens för det. Dock är de indelade i två olika grupper, junior och senior. Banorna är enkla slingor som är packad med jord och grus i botten. Det skiljer sig mellan de olika banornas svårighetsgrad.

- Jag gillar de banor där man kommer upp i höga hastigheter. I de flesta bilar finns det ingen hastighetsmätare så det är svårt att bedöma hur snabbt det går. Banor med alternativ är inte så roliga

Banan är uppbyggd så att någon gång under loppets gång måste man ta ett så kallat alternativ. Ett alternativ är som ett extraspår i banan.

Det kör sex bilar i varje heat. Hur många heat det blir kan variera beroende på hur många som har anmält sig. Alla bilar på de första sex platserna från heaten går till A-finalen och 7- 12 går till B-finalen när alla heat är avslutade. Efter A-finalen är avslutad sker ett lotteri med bilarna. Man får lägga anbud på vilken bil som helst, ett anbud kostar 200 kronor. När lotteriet sker så dras det upp ett namn på en av de som lagt anbud på bilen. Han eller hon som står på lappen får då köpa bilen för 6500 kronor utöver de pengar man lagt på anbud, vilket är standardpriset som alla bilar kostar.

- Jag har aldrig förlorat en bil så för tillfället har jag sex bilar. Man har ingen försäkring på dem som man har på vanliga bilar så det kostar inte så mycket, säger han.

- Det är jag och min pappa som håller på med bilarna. Jag har också sponsorer som hjälper till lite med pengarna men det är inte mycket.

Det finns olika ligor i folkrace, den i Småland heter Smålandscupen och det spelar ingen roll om man kommer från Småland eller inte, man får vara med ändå. Man behöver dock inte vara med i varenda tävling om man inte vill.

- På våren och hösten tävlar jag varannan helg. Jag har aldrig vunnit, som bäst kommit tvåa.

- Det finns rivaler på banan oftast mellan folk som kör fult och dem gillar man inte. Men de är inte så många.

Skaderisken är inte så stor som man tror. Det har bara skett två skador i år då Albert har varit med och tävlat.

- Folkrace är något jag skulle rekommendera andra att börja med. Man kan ju inte vara helt okunnig om bilar men de flesta skulle klara det. Nivån i sporten är också ganska jämn. Det är egentligen bara två som utklassar de andra.