Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre mer uppkopplade under coronatiden

I tider av social isolering har många svenskar även upplevt det motsatta: kontakten med släkt och vänner har ökat, med teknikens hjälp. Och det är de äldre som tagit det största klivet.

En av tre seniorer säger att de har haft mer digital kontakt med släktingar än tidigare, och många anser att relationerna förbättrats tack vare digital kommunikation. Samtidigt känner fler äldre sig mindre ensamma med anledning av teknikutvecklingen. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Telenor.

– I en mycket tuff situation för hela samhället, där den fysiska vardagen ställts om ända har många tvingats till en intensivkurs i det uppkopplade livet. På bara ett par månader har vi tagit större digitala utvecklingssprång än under de senaste tio åren. När fler tar klivet in till den digitala gemenskapen så hjälper det oss samtidigt att umgås på fler olika sätt och fördjupa våra relationer, inte minst med våra äldre, säger Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.

Stått utanför

Undersökningen med drygt 1100 svarande visar att svenskarna i hög utsträckning anammat digital teknik och nya beteendemönster under våren, inte minst i grupper som tidigare stått utanför. Bland seniorer har utvecklingen varit explosionsartad.

Surfstatistik från mars och april i år, då pandemin eskalerade i Sverige, visar att personer över 70 år använde i snitt 64 procent mer surfdata jämfört med samma period i fjol. Bland samtliga svenskar är siffran 39 procent. Samtidigt visar undersökningen att andelen äldre som anser att digital kommunikation gör dem mindre ensamma ökat kraftigt, från 4 till 19 procent.