Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du äta ute till 02 på natten

Socialnämnden har varit restriktiv till att låta restauranger ha öppet till 02 på natten. Men nu ska det bli ändring på det. Orsaken är att flera av nämndens beslut har rivits upp i domstol. – Med det här kan en annan publik vara ute längre, säger Ola Nilsson (KD), ordförande i socialnämnden, till Jnytt.

De senaste åren har flera av socialnämndens överklagats och sedermera rivits upp av förvaltningsrätten. Det är bakgrunden till att fler restauranger nu kommer få ha öppet till klockan 02.

– Vi har tagit hänsyn till polisen och Miljöförvaltningen och grundat våra beslut på deras yttranden. Flera av våra beslut har omkullkastats i domstolen, då de tycker att besluten varit för allmänt hållna. Vi måste dra lärdom om hur det har varit, det finns ingen anledning att belasta rättssystemet med det, säger Ola Nilsson.

I första hand är restauranger som inte har dans som berörs av det här beslutet.

– Jönköping har blivit känd som en stad med väldigt bra matkultur. Med det här kan en annan publik vara ute längre, de hittar ett utbud som tilltalar dem, säger Nilsson.

När kan ni neka tillstånd?

– Det måste finnas specifika skäl. Det kan vara att polisen pekar på miljöförhållanden, att närboende inte kan sova eller att det rör sig mycket ungdomar i området.

”Ett stort steg”

Beslutet innebär till exempel att Grand Hotel får servera mat och dryck till klockan 02 på natten – samma tider som inne på hotellet.

Sofia Hagman och Miléva Blomberg tog över hotellet för drygt fyra år sedan, och sedan dess har de jobbat mot att få servera mat och alkohol på teatern.

– Det är ett stort steg att få öppna dörren till teatern. Nu kommer vi att anställa en kock till och vi ska också börja med fredagsmys och söndagsmiddagar. Vi vill väcka Törnrosa till liv och vill att det ska lysa, säger Miléva Blomberg till JP.se.

Få andra chans

På tisdagens sammanträde fattade socialnämnden även beslut om att företag kommer få en andra chans innan deras serveringstillstånd dras in. Nämnden har fått kritik för att ha dragit in tillstånd för snabbt om företagare inte skött sin ekonomi.

– Vi ska ha en tydligare dialog med krögaren från början och nöja oss med att dela ut en erinran. Vi kanske drar in tillståndet om man inte bättrar sig på ett halvår. Det kommer kanske utmynna i att vi inte drar in lika många tillstånd i fortsättningen, säger Ola Nilsson.

Kan ni i nämnden vara självkritiska? Har ni varit för hårda tidigare?

– Nej, jag tycker att alkohollagen ställer höga krav på den personliga lämpligheten. Om man betalar ut svarta löner är det inte lämpligt att ha ett tillstånd. Men vi måste rätta oss efter domstolarna. Det här är myndighetsutövning, och vi måste ta hänsyn till praxis.