Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får inte plats på Madängen

Kultur- och fritidsförvaltningen får inte plats i det nya stadshuset på Madängen i Huskvarna. Därför ger de bort platsen till utbildningsförvaltningen. Planen är i stället att kultur och fritid får flytta in på plan fyra och fem på Jönköpings stadsbibliotek, om kultur- och fritidsnämnden säger ja till det hela på torsdag.

När det planerades för vilka förvaltningar som skulle få plats i kommunens nya stadshus i Huskvarna var planen att fritidsförvaltningen skulle vara en av förvaltningarna som skulle få plats där.

– Det var innan kultur- och fritidsförvaltningen slogs ihop. Sammanslagningen skedde för två år sedan och nu får inte hela förvaltningen plats på Madängen. För ett och ett halvt år sedan började därför diskussionerna att hitta en annan plats till förvaltningen och tjänstemännen gavs i uppdrag att utreda möjligheterna att flytta kultur- och fritidsförvaltningen till Jönköpings stadsbibliotek, berättar Mazar Alijevski, tillförordnad kultur- och fritidsdirektör.

Anpassa köksdelen

Utredningen är nu klar och nämnden föreslås nu besluta om att förvaltningens kansli och administration flyttar till stadsbiblioteket. Det är något som tros kunna ske tidigast om ett och ett halvt till två år. Innan dess anses det behövas en ombyggnation av bibliotekets lokaler för att en god arbetsmiljö ska kunna tillgodoses.

– Det har gjorts en riskbedömning och vi har också lyssnat på personalen. Det som behövs göras innan flytten är att anpassa ventilation och kylanläggning för att det ska bli cirka 22-23 personer fler i byggnaden. Det är redan stora kontorsutrymmen på plan fyra och fem där det är tänkt att förvaltningen ska sitta, men det handlar om att anpassa köksdelen och samlingsrum för att fler ska kunna jobba i huset, berättar Mazar Alijevski.

Efter att kultur- och fritidsnämnden tagit beslut i frågan är planen att tekniska kontoret under hösten ska ta fram en tidsplan för när och hur ombyggnationen ska gå till.

”Sista pusselbiten”

– Att sitta i stadsbibliotekets lokaler känns helt rätt med tanke på att det är den största arbetsplatsen som kultur- och fritid har. Det känns som det är den sista pusselbiten för att bli en förvaltning. Det är dessutom bra för kommunens ekonomi att nyttja egna lokaler i stället för att hyra av någon annan, säger Mazar Alijevski.

Enligt tekniska kontorets beräkningar kommer ombyggnationen av stadsbiblioteket att kosta tolv miljoner kronor. I investeringsbudgeten för 2018-2020 finns det med ytterligare 150 000 kronor för ökad hyra vid flytt, Enligt tekniska kontoret så kommer den nya hyran att hamna på 582 000 kronor och därmed kommer kultur- och fritidsförvaltningen att klara detta.