Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allergi eller covid-19 – så ska du agera

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Våren har kommit tidigt i år och pollensäsongen har redan startat. Frågan är – hur vet man om ens symtom beror på pollenallergi eller covid-19?

Våren är för många en ny tid av säsongsallergier och brännande, kliande och röda ögon. Många får även rinnsnuva och nästäppa. En del kan också få luftvägsbesvär – symptom som inledningsvis kan väcka misstanke om coronasmitta.

Samtidigt är myndigheternas råd att alla med luftvägssymtom just nu ska stanna hemma. Det här har väckt en hel del frågor hos pollenallergiker.

Häromdagen uppdaterade därför Folkhälsomyndigheten sin information om pollenallergi:

”Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen. Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma. Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.”

Pollenkollen är igång

Pollenfällan, som kontrolleras några gånger i veckan, finns på ett av Länssjukhuset Ryhovs tak.

– Just nu är det måttliga halter av alm-, sälg- och videpollen, säger Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov, i ett pressmeddelande från regionen.

Här hittar du Pollenkollen.