En ny Sifo-undersökning, som Apotek Hjärtat har beställt, visar att mer än var tredje svensk har upplevt symptom på pollenallergi de senaste fem åren. Av dessa har 13 procent haft så stora besvär att de har behövt sjukskriva sig från jobb eller skola.

För att inte må dåligt i onödan, eller belasta vården i onödan, är det viktigt att behandla sin pollenallergi på rätt sätt och i god tid, uppmanar apoteket.

Rätt inhalationsteknik

I första hand kan man vända sig till ett apotek för att få hjälp.

– Det är inte alltid lätt att göra rätt när det kommer till att hantera pollenrelaterade besvär. Här kan medarbetare hjälpa till med rådgivning och medicinering, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Vid astmatiska besvär, som kräver receptbelagd medicin, kan man också få hjälp med inhalationstekniken. En studie som genomfördes i fjol visar nämligen att många gör fel med sin inhalator.

”Börja medicinera innan pollensäsongen”

Nya forskningsrön från Göteborgs universitet visar att ju högre pollenhalter i luften desto mer påverkas slemhinnornas eget försvar mot virus. Slemhinnorna kan få svårare att reagera och starta en motståndsreaktion i kroppen. Allergiska inflammationer kan sänka motståndskraften mot luftvägsvirus ytterligare. Det är därför viktigt att påbörja sin behandling i tid.

– En bra tumregel är att hålla koll på pollenprognoser och börja medicinera några veckor innan pollensäsongen drar i gång. Nu bör man alltså vara extra noggrann med behandlingen. Börjar man medicinera när man redan har fått besvär hjälper medicinen sämre, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.