Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen säger nej till 14 miljoner kronor

Alliansen säger nej till att tillföra Jönköpings Kommun över 14 miljoner kronor per år i ökade intäkter från näringslivet!

Istället för att försämra service och underhåll motsvarande 5 miljoner under nästa år föreslog vi KommunDemokrater att istället förstärka intäkterna med mer än 14 miljoner kronor. Detta röstade samtliga allianspartier nej till (M, C, KD, L) i Tekniska nämnden den 19 juni.

Vår kommun har under alla år valt att inte ta betalt av näringslivet då de använder våra kommunala järnvägsspår med transporter av godstrafik. Det kommunala järnvägsnätet finns på Torsviks industriområde samt på gamla flygfältet/Ljungarum.

När detta uppdagades för oss KomunDemokrater insåg vi båda två direkt att detta är ett ekonomiskt haveri av stora mått. Flera jämförbara kommuner har sedan många år haft vett att ta betalt för detta, antingen per ton gods eller per godsvagn.

Det ”vanligaste” är att debitera per godsvagn à 240 kr. Bara vetskapen att hela underhållet av den kommunala järnvägen belastar alla skattebetalare är skäl nog att införa trafikavgifter för de företag som använder sig av järnvägsspåren.

När dessutom hela kommunen står inför stora ekonomiska utmaningar med tillhörande besparingskrav (beslutat av allianspartierna i april i år) på otroliga 177 miljoner kronor, säger det sunda förnuftet att så här får det inte fungera. Att de ”traditionella borgerliga partierna” verkar ha slutat att värna om våra skattepengar och dessutom vill fortsätta att låta näringslivet finansieras i den här delen med skattepengar är över vårt förstånd.

Förutom att alliansen inte tyckte det verkade vara en bra idé att låta näringslivet betala för användandet av järnvägsspåren hade deras Kristdemokraternas representant, Hanns Boris, mage att dessutom aktivt yrka avslag till vårt förslag i nämnden.

Frågan är också om underlåtelsen att ta betalt inte faller under olagligt statsstöd då det har en tendens att snedvrida konkurrensen?!

Det enda som är glädjande i det här exemplet är att det tack och lov är valår i år och att vi förhoppningsvis lyckas få slut på nuvarande vanskötsel av Jönköpings kommun.

Kommundemokraterna

Anders Jörgensson

Ola Helt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel