Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kan skatten höjas

En skattehöjning med 30 öre. Det kan bli verklighet i Jönköpings kommun. – Det har varit och är ett ansträngt läge, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) till JP.se.

Förra veckan meddelade den styrande alliansen i Region Jönköpings län att de vill höja landstingsskatten med 50 öre. På måndagen kom beskedet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är inne på samma linje och att även de förslår en skattehöjning på samma nivå.

Men det är inte bara landstingsskatten som kan höjas. Den styrande alliansen i Jönköpings kommun föreslår nämligen att kommunalskatten ska höjas med 30 öre. Det skulle stärka kommunkassan med omkring 90 miljoner kronor.

”Stora ökade kostnader”

– Det har varit och är ett ansträngt läge. Vi har stora ökade kostnader för personlig assistans, efter staten och försäkringskassans nya bedömningar. Samtidigt växer kommunen kraftigt och det finns behov av att investera i skolor och förskolor. Vi vill inte få en för stor låneskuld, även om räntorna är låga nu, kommer de någon gång att höjas, säger Ann-Marie Nilsson till JP.se.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget vid onsdagens sammanträde.