Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Allvarligt läge" på bostadsmarknaden

Det råder underskott på bostäder i 11 av 13 kommuner i Jönköpings län. Enligt länsstyrelsen är det "en allvarlig situation".

I den nya bostadsmarknadsanalysen för länet framgår att samtliga kommuner i Jönköpings län förutom en ökade i befolkning under 2018 och att länet fick omkring 3 600 nya invånare.

Enligt kommunernas bedömning är det underskott på bostäder i 11 av 13 kommuner. Situationen har dock förbättrats jämfört med för ett år sedan. Då bedömde samtliga kommuner att det rådde underskott på bostäder.

Länsstyrelsens bedömning är att de satsningar som lanserats på lokal och nationell nivå för att få fram fler och billigare bostäder inte är tillräckliga.

"Kräva stor ansträngning"

– Vi har under flera år konstaterat att bostadssituationen slår särskilt hårt mot hushåll som är nya på bostadsmarknaden och hushåll med lägre inkomster. Utmaningarna finns kvar trots stora insatser från kommuner och allmännyttor i länet. Att ha en egen bostad, ett hem, är en förutsättning för att kunna leva ett tryggt liv. Därför måste vi fortsätta det goda arbetet med bostadsförsörjning i länet, säger Karin von Zweigbergk, samhällsplanerare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Flera av länets kommuner uppger också att det finns en oro hos den äldre delen av befolkningen vad gäller deras framtida boendesituation. Kommunerna lyfter särskilt behovet av att kunna erbjuda trygghetsboende som ett alternativ för den som vill flytta från sin villa. Behovet är stort i mindre orter som oftast har ett begränsat utbud av lägenheter.

– Det långsiktiga arbetet med att klara en bostadsförsörjning för alla kommer att kräva stor ansträngning från såväl kommuner och verksamma aktörer på bostadsmarknaden som från staten, säger Karin von Zweigbergk.