Annons

Annons

Annons

Jönköping

Anna Mårtensson lämnar politiken

Sveriges riksdag behöver ett liberalt lejon. Med det budskapet kampanjade Anna Mårtensson (L) för att få väljare att kryssa henne till den politiska maktens finrum. Men det ser ut att inte räcka till och om inget drastiskt sker så lämnar hon politiken.

Anna Mårtensson (L), ser ut att inte komma in i riksdagen och lämnar därmed politiken.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Anna Mårtensson hämtade inspiration från Zlatan Ibrahimovic och jämförde sig själv med ett lejon för att få folk att kryssa i hennes namn på valsedeln till riksdagen. Och det ser ut som att budskapet har gått fram – men inte hela vägen.

På onsdagskvällen hade hon fått strax över 5 procent av personkryssen i riksdagsvalet för valkretsen Jönköpings län. Men Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö har fått drygt 6,5 procent. Då var 160 av 219 valdistrikt räknade.

Annons

Annons

– Jag hoppas kunna ligga kvar på fem procent. Jag har svårt att tro att jag skulle få fler kryss än Emma. Men om jag får fem procent innebär det att jag blir ersättare i riksdagen och om jag skulle få möjligheten att tjänstgöra som det skulle jag vara beredd att göra det, säger Anna Mårtensson.

I sin personvalskampanj jämförde Anna Mårtensson sig med ett lejon.
Öppna bild i helskärmsläge

Men att vara ersättare i riksdagen innebär bara att man hoppar in om den ordinarie ledamoten skulle vara borta en längre tid.

– Kommer jag inte in i riksdagen så lämnar jag politiken, det har jag sagt innan. Om jag skulle bli tillfrågad skulle jag göra det men om jag inte blir det så lämnar jag, säger Anna Mårtensson.

Samtidigt som hon nu ser ut att lämna politiken kommer hon också att lämna sitt jobb som åklagare.

– Jag har lagt ner så oerhört mycket tid, kraft och energi. Jag känner att jag vill göra något annat med det. Jag siktar mot stjärnorna, säger hon.

Anna Mårtensson tror att hennes personvalskampanj gjorde att hon lockade väljare till partiet. Hon berättar också att det har varit en schyst kamp om personkryssen i länet och hon känner ingen bitterhet.

Annons

– Vi har skött det på ett professionellt sätt, det har varit ärligt och rättvist. Det har varit en bra valrörelse. Men mitt mål har varit att komma in i riksdagen och kommer jag inte in så blir jag besviken, säger Anna Mårtensson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan